Naše poti 2009 

 

Selca, 31. 1. 2009

FOLKLORISTI IZ SELC ZA NAŠE POTI (lasopis OŠ Železniki)

FOLKLORA

 

Pri folklori se imamo zelo dobro. Plešemo in se kdaj igramo različne igrice. Za trdno delo čez celo leto smo ob koncu leta nagrajeni s picami. Za vse naše uspehe in sodelovanja je zaslužena učiteljica Sonja Čenčič. Če se želite naučiti plesa in se zabavati pridite na folkloro v Selca.

 

Maja Kalan, 5. r.

___________________________________________________________________________

 

NAŠ FOLKLORNI KROŽEK

 

Na našem folklornem krožku v Selcih je zelo lepo. Poučuje nas učiteljica Sonja Čenčič, ki je zelo prijazna z nami. Na folkloro hodiva že tri leta in nama je zelo všeč. Igramo se in učimo različne plese. Imeli smo tudi že nekaj nastopov. Najbolj nama je ostal v spominu nastop iz Železnikov v dvorani, kjer smo bili res dobri. Ob koncu leta smo tudi nagrajeni, ker smo pridni. Razveselimo se pic.

 

Erika Jenko in Patricija Veber, 3. r.

 
 

Rada hodim na folkloro, ker veliko plešemo.

 

Anita Podrekar, 1.r.

 
 

Pri folklori mi je najbolj všeč: Na klinčku visi kikelca in Mat potico pečejo.

 

Tina Demšar, 1.r.

 
 

Na naši šoli je tudi folklora. Uči nas Sonja Čenčič. Tam plešemo ljudske plese. Na folkloro hodim prvo leto in sem v mlajši skupini. Všeč mi je, ko se igramo in zaplešemo. Folkloro v mlajši skupini obiskuje 21 otrok. Sonja uči tudi starejšo skupino.

 

Estera Bešter, 2.r.

 
 

Pri folklori sem prvo leto. Zelo mi je všeč, ko se ob koncu vaj igramo igrice. Učiteljica Sonja nam je na zadnjih vajah pred novoletnimi počitnicami pripravila igrico, pri kateri smo iskali darilca, ki smo jih nato lahko obdržali.

 

Tinkara Kokalj, 1. r.

 
 

Na folkloro hodim že tretje leto. Folkloro nas vodi Sonja Čenčič. Je zelo dobra učiteljica, saj nas je naučila že veliko ljudskih plesov. Na folkloro rada hodim zato, ker rada plešem

in pojem. Po nastopih zmeraj dobimo sendviče in sok. Še dolgo bi rada hodila nanjo. 

 

Pia Mohorič Tomažin, 3.r.

 
 

Na folkloro hodim že dve leti. Uči nas učiteljica Sonja. Igramo se razne igre in tudi plešemo. Imamo tudi nastope.

 

Brina Habjan, 2.r

 
 

FOLKLORA

 

Folkloro imamo enkrat tedensko in to je v ponedeljek. Uči nas učiteljica Sonja Čenčič. Na folklori mi je zelo všeč, ker se igramo ljudske igrice in plešemo ljudske plese. Zalo rada plešem. Na folklori imam veliko prijateljic.

 

Manca Nastran, 2.r.

___________________________________________________________________________

 

Na folklori se učimo nove plese in se igramo različne igre.

 

Jure Bernik, 2.r.

 
 

Na folklori se imamo zelo lepo. Plešemo, se igramo razne igre, včasih pa imamo tudi lov na skriti zaklad. Na folkloro rada hodim, ker imamo zelo prijazno in zabavno učiteljico Sonjo. Plese uspešno prenaša na nas, otroke. Srečna sem, da sem se  naučila že veliko plesov. Svoje znanje folklore pokažemo na nastopih in s tem razveselimo gledalce ter učiteljico.

 

Taja Basaj, 3.r.

 
 

FOLKORA

 

Na folklori je zelo lepo. Igramo se razne igre. Zelo rada plešem. Rada nastopam. Želim si narodno nošo. Naši učiteljici je ime Sonja Čenčič. Do nas je zelo prijazna. Najboljši nastop je bil v Železnikih. Tega nastopa ne bom nikoli pozabila.

 

Ana Lušina, 3.r.

 
 

Folklora se ukvarja z ljudskimi plesi in mi je kar všeč. Na folkloro hodim že  šest let. V tem času sem spoznala veliko plesov in se jih tudi naučila. V našo skupino hodi 15 otrok: dva fanta in 13 deklet. Imeli smo že veliko nastopov. Najbolj se mi je vtisnil v spomin nastop iz Kranja. Folkloro nas uči učiteljica Sonja Čenčič.

 

Špela Bešter, 6.r.

 
 

K folklorni skupini hodim 4 leta. Zelo so mi všeč vsi plesi: npr. Požugana, N klinčku visi kiklca, Mrzulin, Štejeriš, Sotiš,… Vaje imamo vsak ponedeljek. Učiteljica Sonja Čenčič, ki je zelo prijazna, nam večkrat dovoli, da se igramo Čiščenje ali Kravice v štalco, Hitro spremeni gibe in še kakšne podobne igre. Zelo sem vesela, če se učimo kaj novega. Uživam, ko imamo kakšen nastop pred starši ali pa bolj zares. Zelo mi je bilo všeč, ko smo nastopali v Mercatorju v Kranju. Imamo samo dva fanta (Martina in Ažbeta), deklet pa nas je 13 (Špela, Sara, Megi, Maja, Monika, Anja, Neža Mohorič, Neža pohleven, Neža Pollak, Darja, Maša, Alenka in Tinkara). Na folkloro rada hodim.

 

Neža Pollak, 4.r.

 
 

FOLKLORA

 

Folklora mi je zelo dobra, ker se naučimo veliko plesov, igramo se mnogo igric in zelo me tudi veseli, ko nastopamo. Folkloristi starejše skupine se srečujemo ob ponedeljkih popoldne. Pred nastopi imamo še dodatne vaje. Učiteljica Sonja nas ob koncu leta pogosti s pico. Takrat se mi zdi super, da sem pri folklori.

 

Darja Božič, 4.r.

 
 

Na folkloro hodim že štiri leta. Zelo mi je všeč. Najbolj všeč mi je, da imamo zelo prijazno učiteljico. Plešemo različne plese: Na klinčku visi kikelca, Zibenšrit, Nojkatoliš,…

 

Neža Mohorič, 4.r.

 
 

FOLKORA

 

Folkloro poučuje gospa Sonja Čenčič. Obiskujem jo kot šolski krožek že štiri leta. Tam se učimo plesati različne plese kot so: Mrzulin, Požugana, Štajeriš, Zibenšrit, Sotiš in podobno. Velikokrat nastopamo na različnih prireditvah (Kosec vabi), raznih otvoritvah in šolskih predstavah, plešemo pa tudi za turiste. Ob kakšni posebni priložnosti zaplešemo sošolkam in sošolcem. Prva folklorna skupina je bila ustanovljena leta 1980. Pri folklori plešemo v dveh skupinah in sicer mlajši ter starejši. Pri maljših jih pleše 21, pri starejših pa 15. Meni je pri folklori zelo všeč, saj se vedno naučimo veliko novih in zanimivih stvari, spoznamo običaje naših dedov in babic. Pri folklori pa ne manjka niti zabave, saj nam učiteljica vedno dovoli, da odigramo nekaj minut čiščenja. To je igra z žogo, pri kateri moraš zadeti soigralca ali pa se umakniti žogi.

 

Neža Pohleven, 4.r.

 
 

NAŠ FOLKLORNI KROŽEK

 

Letos sem se vpisala na folklorni krožek. Poučuje nas učiteljica Sonja Čenčič.

Na folkloro hodim rada zato, ker imam rada glasbo in obožujem ples. Komaj čakam tudi na moj prvi nastop, ki bo na naši šoli v Selcih.

 

Lara Jenko, 1.r.

___________________________________________________________________________

 

FOLKORA

 

Na folkoro hodim že štiri leta. Uči nas učiteljica Sonja Čenčič. Je zelo prijazna. Na folklori nas je 15. Plešem z mojo najboljšo sošolko Mašo Demšar. Na koncu nam učiteljica Sonja dovoli, da se igramo igrice.

 

Tinkara Šmid, 4.r.

 
 

FOLKLORA

 

Na folkloro hodim štiri leta. Poučuje nas učiteljica Sonja. Folkloro imamo v ponedeljkih. Na folklori nas je 15. Plešem z najboljšo prijateljico Tinkaro. Na folklori je zelo zabavno.

 

Maša Demšar, 4.r.

 

 V Selški folklorni skupini plešem že šesto leto. Začela sem v prvem razredu in od takrat sem se naučila že veliko plesov, ki so jih plesali v starih časih. Bila sem na veliko nastopih in tekmovanjih. Najbolj mi je ostal v spominu nastop v Kranju, v nakupovalnem centru Mercator, kjer smo plesali med obiskovalci centra, ki so bili prijetno presenečeni, saj nas tam niso pričakovali. Na nastopih smo oblečeni v prave narodne noše ali pa v pastirska oblačila. Ker je v narodnih nošah zelo vroče, raje plešem v pastirski noši.Vedno nas spremlja učiteljica folklore Sonja Čenčič, ki je zelo prijazna, saj nam dovoli, da se na začetku vaj gremo igre z žogo. Pred poletnimi počitnicami oziroma ob zaključku folklornega letnika pa nam vsako leto časti pice. 

Sara Kokalj, 6.r.

 

 Lansko leto sem se prijavila na folkloro. Pri folklori mi je zelo všeč, ko se igramo razne stare igrice v krogu in ko nastopamo. Všeč mi je tudi, ko se oblečemo v stare kikelce. Najrajši pa imam, ko po nastopu jemo pico in ko nam učiteljica Sonja prinese sladkarije. 

Rebeka Megušar, 2.r.

___________________________________________________________________________ FOLKLORA (Ful cool) Na folklori je zelo dobro. Učimo se različne plese, ki so zelo zabavni. Na začetku vaje se igramo  tudi čiščenje, na koncu pa igri Kravco v štalco ali Hitro spremeni gibe. Med letom nas učiteljica velikokrat obdaruje z dobrotami. Na koncu leta pa vsi dobimo pico. Časti jo Turistično društvo Selca. Prijavi se! Res je zelo dobro!

Monika Berce in Anja Pohleven, 5.r.Za NAŠE POTI 2009  še mentorica Sonja Čenčič

 

SELŠKA FOLKLORA 

 

Ljudske plese so in jih  še danes otroci v Selcih  pričnejo spoznavati v šoli. V začetku  so se  jih  učili  v  okviru pouka  pri ga. učiteljici  Pavli Suwa  v 4. razredu. Plesno znanje so potem prikazovali učencem, učiteljicam in staršem na šolskih prireditvah. 

Prvi folkloristični nastop za širšo publiko pa so imeli učenci 4. razreda ob otvoritvi nove šole v Selcih, 22. avgusta, leta 1982. Na harmoniko jih je spremljal g. Franc Rihtaršič- »Pirc« iz Lajš. Ob tej svečani priložnosti so bile plesalke in plesalci oblečeni v gorenjske narodne noše, katere so si sposodili v Škofji Loki. Folklornice in folklorniki so udeležence na otvoritvi zelo navdušili.

Zanimanje za folkloro v vasi je bilo vedno večje. Poleti, leta 1983 so učenci zopet nastopili na prireditvi Kosec vabi, katero je organiziralo Turistično društvo Selca. Člani turističnega društva so začeli razmišljati o lastnih gorenjskih narodnih nošah. Padla je odločitev, da naročijo izdelavo oblek za 8 parov plesalcev in plesalk do 14. leta, eno odraslo žensko narodno nošo ter narodno nošo za muzikanta. Glavni pobudnik za nabavo in izdelavo le teh je bil »Hvalčk« -g. Jože Veber. Ker je bil krojač je moške narodne noše sešil sam, ženske noše pa so izdelali njegova žena ter drugi sodelavci.

V šolskem letu 1983/84 pa so se učenci osnovne šole v Selcih lahko tudi prvič  vpisali v folklorni krožek, katerega je z  veliko zagnanostjo  vodila ga. učiteljica Pavla Suwa.  V prvih letih delovanja ji je bila v veliko pomoč tudi ga. učiteljica Dunja Gartner.

Velik dogodek za folkloro v Selcih se je zgodil v mesecu aprilu, leta 1984, ko so plesalke in plesalci nastopili v lastnih gorenjskih narodnih nošah. Nastopilo je osem parov. Na harmoniko jih je spremljal učenec Primož Koblar.

Folklora je bila tako vedno prisotna na šolskih in vaških prireditvah, udeleževali so se občinskih srečanj folklornih skupin  in srečanj Gorenjske. V času poletnih počitnic, leta 1987 so  plesalci in plesalke navduševali goste v hotelu Transturist v Škofji Loki. Gostovali so tudi v Avstriji in Italiji.

Folklora v Selcih še vedno živi. Zamenjali sta se le mentorici in menjajo se generacije plesalk in plesalcev. Leta 1998 je ga. Suwa odšla v zasluženi pokoj in vse niti predala v moje roke. Začela sem s skupino 7 parov. Od leta 2003 pa imamo v Selcih mlajšo in starejšo otroško folklorno skupino. V mlajši plešejo , pojejo in se igrajo učenke in učenci od 1. do 3. razreda, v starejši pa od 4. do 6. razreda. V letošnjem šolskem letu v obeh skupinah pleše in se igra 36 otrok, 30 plesalk in žal le 6 plesalcev. Na harmoniki nas spremlja Brigita Pogačnik.

Z obema skupinama sodelujemo na šolskih in vaških prireditvah, radi se odzovemo tudi drugim povabilom, udeležujemo se medobčinskih srečanj otroških folklornih skupin, gostovali pa smo tudi že v Avstriji. Velik izziv za skupini  je bilo sodelovanje v projektu Comenius, leta 2002 in 2003, v katerega je bila vključena naša šola in njene podružnice. V projektu z naslovom Kultura nas zbližuje so sodelovale tudi šole iz Avstrije, Grčije in Škotske. Prva naloga skupin je bila, da tujim šolam predstavijo nekaj slovenskih ljudskih plesov, druga naloga, za skupini malo težja pa, da so se morali naučiti plese Škotske, Avstrije in Grčije.

V letu 2006 pa sta nam pridni šivilji sešili 47 prekrasnih pastirskih kostumov. Zakaj? Po mnenju strokovnjakov gorenjska narodna noša ni bilo več najprimernejše oblačilo za otroke, kajti otroci so v preteklosti nosili preprosta pastirska oblačila.  Tako smo folklornicam in folklornikom  približali kulturo ljudskega plesa tudi po oblačilnem videzu. Izdelavo le teh nam je omogočilo Turistično društvo Selca, ki ima že vsa leta obstoja folklore v Selcih posluh zanjo in skupini delujeta pod njegovim okriljem ter nekaj donatorjev. Folkora v Selcih bo še živela. Dokler bomo imeli toliko nadobudnih plesalk in plesalcev, podpore staršev otrok, šole, TD Selca ter delavne zagnanosti se nam ni bati, da Vas ne bi še razveseljevali na raznih prireditvah. In 4. aprila Vas že vabimo na folklorni večer, ki ga v tem letu spet pripravljamo. Pridite, ne bo vam žal.  

Folklorni pozdrav!                                                  

       Sonja Čenčič, mentorica OFS Selca