TD Selca
Dobrodošli  > Folklora v Selcih > Selška Folklora

Selška Folklora

  

Selca, 27. december 2019 

ŠOLSKO LETO 2018/2019/2020

Z objavljanjem fotografij na folklornem področju smo malce zaspali, kar pa ne pomeni, da smo res spali. Bili smo aktivni, kar Vam prikazujejo fotografije z nastopov. Želimo Vam prijeten ogled fotografij iz šolskih let 2017/2018, 2018/2019 in pa za pokušino tudi že iz letošnjega šolskega leta 2019/2020.

Folklorni pozdrav!  Sonja Čenčič


 

Selca, 29. oktober 2017 

ŠOLSKO LETO 2017/2018

V galerijo slik smo dodali fotografije z naslednjih nastopov:

- 7. april 2017- Območno srečanje otroških folklornih skupin, Škofja Loka, mlajša in starejša skupina

- 3. junij 2017- Slavnostna seja PGD Selca ob 120-letnici, Selca,  starejša skupina

- 30. junij 2017- Občinska akademija ob občinskem prazniku občine Železniki, mlajša in starejša skupina

- 12. julij 2017- 55. čipkarski dnevi v Železnikih, Železniki, starejša skupina

 

Tudi v novo šolsko leto 2017/2018 smo zelo pridno štartali. S šestimi folklornicami smo se izobraževale na Otroškem folklornem taboru na Debelem rtiču. Ta je potekal od petka, 15. septembra do nedelje, 17. septembra.

Zelo pa smo bili navdušeni nad povabilom turističnega društva Železniki, s katerim smo odšli v Bruselj. Potepali smo se od 21. do 24. oktobra 2017. Nastopili smo na Slovenskih dnevih in na slovenskem veleposlaništvu. Otroci so se zelo lepo predstavili. Preživeli smo štiri nepozabne dni. Če ne verjamete, si oglejte fotografije.

Hvala vsem, ki so nam omogočili to čudovito dogodivščino.

 

10. novembra 2017 pa nas je gospa Schichak  zopet povabila v Celovec. Tja bodo odšle devetošolke s svojimi plesalci.

 

Folklorni pozdrav.                  Sonja Čenčič 


 

Selca, 27. november 2016 

ŠOLSKO LETO 2016/2017

Tudi v tem šolskem letu sodeluje pri folklori preko 40 otrok od 1. do 8. razreda. Mlajša skupina ima vaje ob torkih zjutraj, starejša pa je imela v septembru in oktobru vaje ob torkih, od 18. do 19. ure, v novembru pa smo začeli z vajami ob četrtkih, od 15.45 do 16.45 ure.

Čeprav smo komaj pričeli to šolsko leto smo morali biti na vajah zelo pridni in učinkoviti, saj smo z mlajšo skupino po enomesečnih vajah že dvakrat: na sprejemu prvošolčkov in ob blagoslovu kapelice na vasi, s starejšo pa na snemanju oddaje Slovenski pozdrav.

11. in 25. novembra smo  gostovali v Avstriji, v Celovcu, enkrat s folklorniki in folklornicami starejše skupine, drugič pa mlajše. 

 

2. polovica šolskega leta 15/16

Čeprav smo na internetni strani v drugi polovici šolskega leta 2015/2016 malce zaspali se je v resnici pri folklori kar veliko dogajalo. Obe skupini sta pridno vadili in vse naučeno predstavili na več nastopih: na občnem zboru vojnih veteranov, v vrtcu, na proslavi ob 27. 4. in 1.5., na dnevu rokometa, na območnem srečanju OFS, na sejmu v Komendi, na koncertu v Šenčurju in v Avstriji.

Pripravila sem tudi delavnice za devetošolce OŠ Železniki in se udeležila tri dnevnega seminarja v Planici, kjer smo se učili gorenjske ljudske plese.


Folklorni pozdrav!                                      Sonja Čenčič


 

Selca 22.12.2015

V šolskem letu 2015/2016 je v folkloro vpisanih 48 učenk in učencev od 1. do 9. razreda. V mlajši otroški folklorni skupini Selca je 22 folklornic in 2 folklornika. Obiskujejo 1., 2., 3. in 4. razred. V starejši pa je 19 plesalk in 5 plesalcev, od 5. do 9. razreda. Z mlajšo skupino se srečujemo ob sredah zjutraj, s starejšo pa ob torkih popoldan. Ob torkih popoldan mi je na pomoč priskočila Brigita Pogačnik, ki uri starejše folklornice in folklornike.

 

V galeriji slik si lahko ogledate slike iz vaj in nastopov naših dveh skupin:

- Vaje, starejša otroška folklorna skupina Selca

- Vaje, mlajša otroška folklorna skupina Selca

- 60 let Gasilske zveze Škofja Loka

- Dan rokometa v Železnikih

- Srečanje gasilskih veteranov v Škofji Loki. 

Folklorni pozdrav!                        Sonja Čenčič 


Selca 28.4.2015

Pol leta je minilo, zato je prav, da Vam povemo, kaj smo v tem času počeli. Na vaje smo plesalke in plesalci obeh skupin pridno hodili, zato smo na nastopih imeli marsikaj pokazati.

Pozabili smo objaviti slike z nastopa v mesecu septembru 2014, ko so imeli čebelarji Selške doline na Sv. Mohorju slovesnost ob razvitju prapora.

5. februarja je mlajša otroška folklorna skupina na željo »vrtičkarjev« predstavila kaj vse počne pri folklori. Predstavili smo jim nekaj ljudskih iger in plesov in jih povabili na ples. Spoznali pa so tudi gorenjsko narodno nošo. Vanjo smo oblekli Lano in Davida.

Marca smo s tremi pari in Brigito odšli v Celovec, kjer so že pričeli z praznovanjem velikonočnega časa.

V Gorenji vasi je 16. aprila potekalo območno srečanje otroških in odraslih folklornih skupin. Nastopilo je 8 otroških in dve odrasli skupini. Na tem srečanju je prisotna tudi strokovna spremljevalka, ki skupino »oceni« (ples, petje, igro, kostumsko podobo…). Sama sem z nastopom obeh selških skupin zelo zadovoljna, ocene strokovne spremljevalke pa še nismo prejeli.

Mlajša otroška folklorna skupina je nastopila tudi na šolski proslavi ob praznovanju dveh praznikov: 27. aprila- dan upora proti okupatorju in 1. maja- prazniku dela.

V tem času se je nekaj otrok naučilo igrati tudi na orglice. V mesecu februarju in marcu so se otroci starejše otroške folklorne skupine Selca imeli možnost udeležiti  tečaja igranja na orglice. V skupini nas je bilo 11. Tečaj je vodil g. Marjan Urbanija, zelo dober poznavalec orglic. Srečevali smo se ob sredah, od 19. do 20.45 ure, na PŠ Selca. Imeli smo 5 vaj. Naučili smo se veliko ljudskih pesmic, znamo pa zapihati tudi tako, da bi prepoznali kakšno Slakovo in Avsenikovo vižo.

Tečaj je financiralo turistično društvo, udeleženci so si kupili orglice in delovni zvezek za orglice.

Da vse napisano drži si lahko ogledate v Galeriji slik.

Folklorni pozdrav!                        Sonja Čenčič


Selca 19.11.2014

V letu 2013 smo  pri selški folklori počivali, zato pa smo zelo zagnano zaplesali v leto 2014. Še vedno imamo mlajšo in starejšo otroško folklorno skupino Selca, skupaj 39 folklornic in folklornikov.

Začeli smo 7. marca, z nastopom v Avstriji v Celovcu. V aprilu smo pripravili kulturni program za pred srečanje Selo- Sela- Sele. Sodelovali smo ob praznovanju rokometa v Železnikih, v mesecu maju. Zelo velik projekt za TD Selca je bil 28. junija, srečanje Selanov. Tam seveda nismo manjkali, predstavili sta se obe skupini, mlajša in starejša.

Najbolj svež nastop pa je bil pretekli petek, ko smo že šestič gostovali v Celovcu. Z mlajšo in starejšo otroško folklorno skupino Selca smo plesali na otvoritvi sejma »Brauchtumsmesse. Povabilo nas je združenje Kärntner Brauchtumsverband. Nastopilo je 38 folklornic in folklornikov s harmonikašico Brigito.

Po nastopu obeh skupin ter kosilu, smo si vzeli čas še za ogled sejma, sodelovali smo v raznih igrah, si dali porisati obraz… Seveda nismo pozabili kupiti tudi odpustkov.

Domov smo se vrnili v večernih urah, polni lepih vtisov, zadovoljni, pa tudi malce utrujeni.

                                                        Sonja Čenčič


Selca 26.11.2012

V soboto, 17. novembra smo z mlajšo in starejšo otroško folklorno skupino Selca gostovali v Avstriji, v Celovcu.  42 folklornic in folklornikov je nastopilo na sejmu, ki  združuje tri  v enem: družinski sejem, sejem šeg in običajev ter sejem zdravja.

Poleg tega smo si ogledali tudi razstavne prostore, kjer so delili balone, zobne ščetke, plišaste igračke…  Videli smo ogromno božično-novoletnih okraskov in aranžmajev.

Najbolj pogumni so se vozili tudi z zibajočo in vrtečo ladjo.

Domov smo se vrnili polni lepih vtisov, zadovoljni, pa tudi malce utrujeni.

 

                                                          Sonja Čenčič


Selca 2.6.2012

Kaj smo počeli v zadnjih mesecih?

Poleg tega, da smo praznovali 30 let folklore v Selcih smo se predstavili še na naslednjih nastopih:

- na občem zboru Društva podeželskih žena Selške doline, 24.  februarja 2012, na Češnjici

- na območnem srečanju otroških in odraslih folklornih skupin v Škofji Loki, 2. aprila 2012.

Na srečanju se je predstavilo šest OFS: OFS Kamniti most, Groharčki, OFS Trata, Starejša FS OŠ Ivana Tavčarja, mlajša in starejša OFS Selca. »Selčani«  so se po mojem mnenju zelooo dobro odrezali. Strokovna spremljevalka oz. ocenjevalka je bila ga. Nežka Lubej. Ona pa je bila mnenja, da nobena od vseh šestih skupin v povprečju ni dosegla ocene 8, kar pomeni, da se nobena otroška skupina ni uvrstila na regijsko srečanje OFS v Bohinjsko Bistrico.

- v kulturnem programu Kolesarskega maratona, 19. maja 2012, na Češnjici

Kolesarski klub Smrkec je organiziral krožni kolesarski maraton Železniki, Radovljica, Pokljuka, Bohinj, Sorica, Železniki (104,6 km). Po napornem kolesarjenju je sledilo okrepčilo ter kulturni program, kjer je bila med nastopajočimi tudi starejša OFS Selca.

Nastopili bomo še z obema skupinama na prireditvi ob občinskem prazniku občine Železniki, v soboto, 30. junija ob 20. uri, v športni dvorani v Železnikih.  Lepo vabljeni!

Ob koncu šolskega leta pa vsekakor sledi tudi »pizza party«.

                                                                                                                      Sonja Čenčič


Selca 26.4.2012

30 LET FOLKLORE V SELCIH

Praznovanje ob 30-letnici folklore v Selcih nam je lepo uspelo. 31. marca 2012 smo pripravili prireditev, katero je spremljala polna dvorana obiskovalcev. Na praznovanju so zaplesale štiri generacije folklornic in folkornikov folklore v Selcih: prva generacija, pri gospe Pavli Suwa, ki se je predstavila na otvoritvi nove Podružnične šole v Selcih, 22. avgusta 1982, zaplesala je tudi prva generacija Sonje Čenčič, ki je začela plesati leta 1998. Seveda se je predstavilo tudi 40 folklornic in folklornikov, ki folkloro obiskujejo v tem šolskem letu. Manjkali niso niti harmonikarji ter pevski zbor PŠ Selca. Ob tej priliki smo izdali tudi bilten z naslovom 30 let folklore v Selcih.

Zahvaljujem se vsem, ki so pomagali izpeljati praznovanje.

Ples je bil od nekdaj pomemben del družbenega življenja. Z ohranjanjem starih ljudskih plesov se ohranjajo tudi šege in navade naših prednikov. Folklora je ena od dejavnosti, ki znatno vpliva na ohranjanje naše tradicije in s tem prispeva tudi h krepitvi naše narodne zavesti. Zato si vprihodnje želim, da bi selška folklora še naprej delovala v tako dobrem sožitju z okoljem, kot je do danes. Otrok  imamo v Selcih in okolici veliko, zato verjamem, da jih bo čez 30 let lahko veliko reklo: »Tudi jaz sem plesal pri selški folklori.«

Slike iz praznovanja in bilten si lahko ogledate v Galeriji slik- Folklora.

Selca, 26. 4. 2012                                            Sonja Čenčič


Selca 25.12.2011

Selške folklornice in folklorniki so tudi v tem šolskem letu že pošteno zavihali rokave.

Pri MLAJŠI OTROŠKI FOLKLORNI SKUPINI je letos 22 otrok, pri STAREJŠI OTROŠKI FOLKLORNI SKUPINI  pa 16 plesalk in plesalcev.

Obe skupini sta zaplesali na Božično- novoletnem sejmu na PŠ Selca, starejša skupina pa drugo leto zapored tudi na koncertu Sončki dobrote v dvorani na Češnjici.

13. in 14. decembra pa smo izdelovali voščilnice, katere ste prejeli pred prazniki.

Nekaj slik s teh dogodkov najdete v galeriji.

 

Po božično- novoletnih počitnicah pa bomo spet začeli pridno delati, saj nas 31. marca čaka prireditev ob 30- letnici selške folklore.

                                                                         Sonja Čenčič


Selca 17.6.2011

ZASLUŽENE POČITNICE

 

Folklornice in folklorniki selške folklore so že na zasluženih počitnicah.

 

13. maja smo s starejšo OFS Selca nastopili v Železnikih, ob praznovanju 40. letnice njihove folklore.

 

15. maja smo bili z mlajšo OFS Selca na regijskem srečanju v Bohinjski Bistrici. Spet so otroci zelo lepo opravili svoj nastop, za kar jim čestitam. Na državno srečanje v Laško sta se uvrstili skupini iz Besnice in Domžal.

 

Z mlajšo skupino smo sodelovali tudi v projektu Mi in naša preteklost za trajnostno prihodnost. Skozi celotno šolsko leto smo spoznavali našo preteklost, spoznavali način življenja nekoč: delo, običaje, navade, zabavo, igre, pesmi. Najbolj so otroci uživali, ko so se igrali stare igrice: Rihtarja bit, Konjiček kdo te jaha, Slepa miš, Gnilo jajce, Kamenček talam dobro ga skrij, Orehe zbijat, Janezek, kje si, Frnikulanje, Kamenčkati se,… Izdelala sem brošuro, v kateri so fotografije, ki prikazujejo kaj vse smo počeli, risbe in zapisi otrok na to temo ter povzetek vsega narejenega.

 

Tako kot vsako leto ob koncu šolskega leta so bili tudi letos folklornice in folklorniki nagrajeni s picami. Hvala Turističnemu društvu Selca.

                                                                                                       Sonja Čenčič


Selca 20.4.2011

USPEH MLAJŠE OFS SELCA

V petek, 8. aprila 2011 je bilo v Škofji Loki na OŠ Cvetka Golarja na Trati območno srečanje otroških in odraslih folklornih skupin. Srečanja se je udeležilo 9 otroških folklornih skupin: OFS Trata OŠ Cvetka Golarja Škofja Loka, OFS  Groharčki-  OŠ Ivana Groharja Škofja Loka,  OFS Kamniti most OŠ Škofja Loka Mesto, OFS OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas, mlajša OFS Železniki, starejša OFS Železniki, OFS Vrtec Železniki, mlajša OFS Selca in starejša OFS Selca ter 2 odrasli: FS Sovodenj in FS Javorje.

Na srečanju je prisoten strokovni spremljevalec oz. ocenjevalec, ki ima nalogo, da izmed vseh otroških oz. odraslih skupin izbere skupino, ki se uvrsti naprej na regijsko srečanje. Lansko leto je to uspelo naši starejši OFS Selca, letos pa je uspelo mlajši OFS Selca.

Uspeha smo vsi zelo veseli, hkrati pa se že pripravljamo na regijsko srečanje, ki bo letos v Bohinjski Bistrici, 15. maja 2011, ob 11. uri dopoldan. Fotografije si lahko ogledate v predelčku Galerija slik!.

                                                          Sonja Čenčič


Selca 25.12.2010

4. decembra 2010 smo nastopili na Miklavževem koncertu »Sončki dobrote«. Potekal je v dvorani na Češnjici. Poleg starejše OFS Selca so nastopile tudi Grudnove šmikle, kvintet Sonček ter Besniški kvintet. Denar od prodanih vstopnic ter prostovoljnih prispevkov so organizatorji namenili v dobrodelne namene.

 

14. decembra 2010 smo s starejšo OFS Selca imeli delavnico, na kateri smo izdelovali voščilnice. Izdelali smo 380 voščilnic za Turistično društvo Selca. Te ste prejeli prebivalci vasi Selca, Dolenja vas, Topolje, Zabrekve, Golica, Lajše in Kališe.

 

Zadnje vaje v letu 2010 smo si pri starejši OFS Selca rezervirali za igro, modno revijo in srečelov.

 

Tudi pri mlajši OFS Selca smo imeli na zadnji vaji v tem letu obdarovanje, vendar smo to žal pozabili zabeležiti s fotoaparatom.

 

Fotografije zadnjih aktivnosti selške folklore si poglejte v predelčku  Galerija slik.

                                                                                  Mentorica: Sonja Čenčič


Selca 8.11.2010

 

ŠOLSKO LETO 2010/2011

 

Selške folklornice in folklorniki tudi v tem šolskem letu pridno plešejo.

Obe skupini, starejša in mlajša otroška folklorna skupina Selca sta nastopili na dobrodelnem koncertu ŽELEZNIKI ZA SLOVENIJO, ki je potekal 2. oktobra, v Železnikih.

Predstavili sta se tudi učiteljem iz Latvije, Estonije, Avstrije in Madžarske. Obiskali so nas na naši šoli v Selcih, 20. oktobra.

Starejša OFS Selca pa je nastopila tudi 11. septembra v Kamniku, na dnevih narodnih noš ter na prireditvi »V sožitju z naravo«. Ta je potekala v športni dvorani v Železnikih, 21.oktobra. OŠ Železniki skupaj s šolami iz Avstrije, Madžarske, Latvije, Anglije in Estonije sodeluje v projektu »Rhythms of nature oz. »V sožitju z naravo«. Prireditev je bila višek projektnega srečanja vseh šol, ki je trajal od 18. do 22. oktobra v Železnikih.

 

Fotografije vseh nastopov si lahko pogledate pod linkom  SLIKOVNO GRADIVO.

 

                                                             Mentorica:        Sonja Čenčič


Selca 28.12.2009

IZDELAVA VOŠČILNIC

 

Že nekaj let v turističnem  društvu Selca izpeljemo delavnico, na kateri izdelujemo voščilnice. Izdelamo malo manj kot štiristo voščilnic. Z lepimi željami turističnega društva jih poštarji raznosijo v vsa gospodinjstva v Selcih, Dolenji vasi, Kališah, Lajšah, Golici, Topoljah in Zabrekvah.

Letos smo voščilnice izdelovali 14. decembra. Popoldne so jih risali najprej folklornice in folklorniki starejše otroške skupine Selca, zvečer pa Staš, Nejc, Neža, Anita, Vesna, Petra in Sonja.


MLAJŠA OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA SELCA

 

V tem šolskem letu je pri mlajši skupini 26 plesalk in plesalcev, ki obiskujejo 1., 2. in 3. razred. Na harmoniki nas spremlja Blaž, ki je četrtošolec.

Srečujemo se ob sredah, od 12.20 do 13.20 ure.

Vaje potekajo zelo pestro. V začetku se malo zabavamo z raznimi igricami, nato pa se učimo gorenjske plese, rajalne igre in spoznavamo razne ljudske pesmice.

 

STAREJŠA OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA SELCA

 

Pri starejši skupini je 20 folklornic in folklornikov ter harmonikaš Matic. Otroci so stari od 9 do 13 let. V tej skupini dajemo poudarek gorenjskim ljudskim plesom. V letošnjem letu smo sestavili dva venčka le teh, katere smo zaplesali novembra na gostovanju v Celovcu.

Pete brusimo ob ponedeljkih popoldan.

 

STAREJŠA OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA SELCA V CELOVCU

 

V soboto, 21. novembra 2009 smo selški folklorniki in folklornice že drugič v tem letu odšli na gostovanje v Avstrijo. Gospa Marija nas je povabila v Celovec, na sejem, ki nas je popeljal že v božično-novoletno vzdušje. Sejem poteka od petka do nedelje. Vse tri dni se na velikem odru odvija kulturni program. Del tega programa je prispevala tudi starejša otroška folklorna skupina Selca.

Dva meseca smo se ob ponedeljkih popoldan pridno učili in vadili plese, katere smo združili v dva deset minutna nastopa.

Otroci so navdušili zelo veliko množico ljudi. In to upravičeno. Res so zaplesali zelo lepo in sproščeno. Nanje sem bila zelo ponosna.

Ogledali smo si tudi sejem, nad katerim smo bili navdušeni. Res ličen, vreden ogleda. Večino izdelkov je bilo izdelanih iz naravnih materialov. Otroci so imeli možnost vključiti se v razne delavnice, na stojnicah so dobili balone, predvsem fante je navdušila »živa« maketa gradbišča, z mnogimi stroji in gasilsko postajo, železnica.

Seveda smo si vsi kupili tudi kakšen spominek, ki nas bo spominjal na res »kulski« dan.

S seboj smo peljali tudi nekaj staršev, katerim se zahvaljujem za pomoč, da smo dan lahko še lažje in lepše izpeljali.


Selca 1.6.2009

 

Selški folkloristi TD skupaj s starši odhajamo na gostovanje na avstrijsko koroško v Hafnersee!  Peljal nas bo veliki xxl avtobus. Prostora je dovolj. odhod je 14. 6. 2009  ob 7.00 !  

 


Selca, 31. 12. 2008

 

 Pomembna obvestila!

 

- Selške folklornice in folklorniki se že nekaj časa spet pridno učimo novih pesmic, iger in plesov. V tem  šolskem letu (2008) nas sodeluje 36. Pri mlajši otroški folklorni skupini nas je 21, pri starejši pa 15.

- V marcu 2009 bomo zopet organizirali folklorni večer.

- Seveda se bomo udeležili tudi medobmočnega srečanja otroških in odraslih folklornih skupin, ki bo predvidoma 9. aprila. Tokrat bomo plesali v Gorenji vasi.

- Za starše, bratce, sestrice, dedke, babice in ostale pa tudi na PŠ Selca 17. aprila.                          

 

Folklorni  pozdrav!                                                                         

                                      Mentorica OFS Selca:            Sonja Čenčič

 


 

Selca, 22.12.2007

 

MENTORICA FOLKLORNE SKUPINE TD SELCA JE ZAPISALA:

V letošnjem letu folklorni krožek v osnovni šoli v Selcih obiskuje 42 otrok. Razdeljeni so v dve skupini: mlajša otroška folklorna skupina Selca in starejša otroška folklorna skupina Selca: mlajša skupina šteje 24 članov, starejša pa 18.

Z mlajšo skupino imamo vajo ob sredah, od 12.20 do 13.20 ure, s starejšo pa ob ponedeljkih od 15.40 do 17.40. Na vajah vadimo s pomočjo radia, pred nastopi in na nastopih pa nas spremlja harmonikašica Brigita Pogačnik. V letošnjem letu bomo opravili najmanj 90 ur vaj in pa upam vsaj 10 nastopov.

Vaje potekajo zelo pestro. V začetku se malo zabavamo z raznimi igricami, nato pa se učimo gorenjske plese, rajalne igre in spoznavamo razne ljudske pesmice. Naučili smo se že plese: Ob bistrem potočku je mlin, Sotiš, Požugano, utrjevali Mrzulin, rajalne igrice Bela, bela lilija, Rdeče češnje rada jem,..

Za vsak nastop se dobro pripravimo. Če je potrebno imamo pred mastopom še dodatne vaje. Dekleta si za nastop lepo uredijo frizure, če je možno z eno ali dvema kitama, gumice in knoflice morajo biti čim manj opazne (navadne), odstranijo ves nakit, vsi plešejo brez ur. Na nastopu plešemo bosi ali v temnih (črnih ali temno modrih) copatih. Zakaj tako- ker je bilo tako tudi včasih.


V petek, 21.12 2007 smo imeli z obema otroškima folklornima skupinama prvi nastop v letošnjem šolskem letu. Tudi 8 prvošolčkov je prvič plesalo pri folklorni skupini. Oni in vsi ostali nastopajoči so se odlično odrezali. Vsi plesalci in plesalke od 1. do 5. razreda so bili oblečeni v pastirske kostume. Pa da še povem komu smo plesali.

Letos ob prazniku Pusta so nas obiskali kurenti in ti so nas ta petek obiskali še enkrat. Prišli pa so s posebnim namenom. Ker je našo občino septembra doletela naravna nesreča so nas v ta namen obdarovali. OŠ Selca in Železniki so podarili računalnik, Antonovemu vrtcu v Železnikih pa televizor z DVD-jem. V zahvalo smo jim pripravili kulturni program. Nastopala je skupina otrok iz Antonovega vrtca, pevski zbor iz OŠ Železniki ter otroški folklorni skupini iz Selc. Menim, da smo navdušili vse prisotne, nas pa so navdušili tudi kurenti, ampak ne samo z darili. V kurente so prišli oblečeni najmanjši člani njihovega društva- otroci. Pa še nekaj; ob koncu so vsi nastopajoči in vsi otroci selške šole prejeli od njih lizike. Njami!!!


Kurenti, hvala za računalnika, televizor in DVD, pa seveda za lizike!
Zapisala: Sonja Čenčič

 


 

Selca 9.12.2006

 

PO 26 LETIH PONOVNO V SELCIH PRISTNI FOLKLORNI VEČER TD SELCA in OŠ SELCA sta v soboto pripravila večer otroških iger, ljudskih pesmi in plesov.

 

Folklorna skupina TD Selca je bila ustanovljena leta 1980. Uspešne etnografske prireditve Kosec vabi so omogočile uresničitev ideje Jožeta Vebra, da je TD Selca naročilo izdelavo 8 parov otroških gorenjskih narodnih noš. Mentorstvo nad skupino otrok 4. razreda OŠ Selca je prevzela razredna učiteljica Pavla Suwa. Folklorna skupina je na začetku nastopala na domačihprireditvah v Selcih. V tistem času je bila to ena redkih ali celo edina folklorna skupina šolskih otrok v Sloveniji z originalno gorenjsko narodno nošo. Tako so že v letu 1983 natopili 20x v hotelu Transturist v Škofji Loki za nizozemske goste, ki so bili navdušeni nad urejenostjo noš in mladostnim folklornim prikazom plesov. Zaradi obsega nastopov, je kot somentorica pričela sodelovati še učiteljica športne vzgoje Dunja Gartner. Vse več nastopov je bilo na različnih predstavah in kulturnih dogodkih, ne le v KS Selca, temveč tudi na območju Železnikov in Škofje Loke. Tako se je folklora vse do danes pod vodstvom ga. Sonje Čenčič, ohranila v tej obliki oz. se je število otrok podvojilo. Okolje, kjer prikazujejo plese je prešlo občinske in Slovenske meje. Opozoriti moramo tudi na raznobarvnost in širino plesnega obzorja, ki se je v zadnjih letih razširilo na raznovrstna področja ljudskega plesa. Tako znajo ob glasni frajtonarci ali klavirski harmoniki otroci zaplesati v pastirskih nošah polno igrivih plesov, do prelepih gorenjskih plesov v pristnih gorenjskih narodnih nošah.

Za uspešen razvoj folklorne skupine Selca se je potrebno zahvaliti TD Selca, ki je skupino vzelo pod svoje okrilje ter OŠ Selca, ki njeno delovanje močno podpira in omogoči, da skupina deluje v njihovih prostorih.

TD Selca je na prireditvi podelilo skromna priznanja bivšima mentoricama ga. Pavli Suwa in ga. Dunji Gartner, šiviljama ga. Mojci Berce in ga. Jožici Žitnik ter svetovalcu za folklorno dejavnost na Javnem skladu Republike Slovenije v Ljubljani g. Bojanu Knificu. Simbolična priznanja pa so prejele tudi mentorice gostujočih skupin in pa mentorica domačih dveh skupin. Vse skupine so ustvarile res prelepo etno-kulturno vzdušje v dvorani, ki jo je dodobra napolnila bučna publika, ki je Folklorni skupini iz Selc, Folklorno skupino Kamniti most iz OŠ Mesto, Folklorno skupino Trata iz OŠ Cvetka Golarja in vokalno skupino Grudnove šmikle bogato nagradila z aplavzom, ki se je razlegal po vasi Selca.

TD Selca se zahvaljuje za pomoč sofinancerjema projekta Alplesu in Merkatorju ter hkrati ugotavlja, da so tovrstne prireditve zaželjene ter dobro obiskane zato ne bo potrebno čakati na podobno prireditev nadaljnih 26 let. Po prireditvi so se obiskovalci lahko ob ogledu kvalitetne razstave slik in projekciji tudi okusili s pecivi, ki so jih pripravili starši sodelujočih plesalcev in plesalk. Tudi njim hvala lepa za vložen trud.

Zapisal: Gregor Habjan

 


SLIKOVNO GRADIVO na: