Izpeljali smo

 

 

 

 

2024

  

BAKLADA 

Baklado organiziramo v TD Selca. Baklada je potekala v ponedeljek 1.1.2024 s pričetkom ob 18.00 uri. Štart je bil iz centra vasi Selca in iz centra vasi v Dolenji vasi.  Bakle lastnoročno naredimo iz naravnih materialov člani TD Selca, zato tudi tako dobro in lepo gorijo. Skupaj se nas je ponovno nabralo kar lepo število nekaj čez 120 nas je šlo iz Selca in nekaj čez 60 iz Dolenje vasi. Uživali ste ob soju lastne bakle na približno dober kilometer in pol dolgi poti. Pot proti Pod Babniku je ravninska in nezahtevna. Pod Babnikom kjer smo se pohodniki srečali, si smo lahko ogledali tudi velik ognjemet.

Baklade se vedno udeležite na lastno odgovornost, kar pomeni, da poskrbite, da tako vi kot vaši otroci hodite varno in na primerni razdalji glede na soudeleženca. Starše otrok ki še niso starejši od 16 let, lepo prosimo, da so prav tako prisotni na bakladi in poskrbijo za varnost svojih otrok. Prosimo, če ta vidik varnosti upoštevate zelo resno saj je na prireditvi prisoten ogenj in oblačila so lahko gorljivi materiali, zato se obvarujmo nesreč.

Na bakladi smo podelili tudi nagrade najbojšim na natečaju OŠ Selca. Natečaj je letos obravnaval temo palčki za na palčkovo pot. Za natečaj je bilo na Štefanovem sejmu oddanih 148 glasovnic, preko katerih smo ovrednotili točke za izdelke otrok iz OŠ. To pomeni, da je bil obisk naše razstave zelo dober in da so otroci imeli svoja dela lepo izpostavljena.

Za narade se zahvaljujemo podjetju Lotrič, podjetju Domel, Javnem zavodu Ratitovec in TD Selca.     

Vabljeni tudi prihodnje leto .

 

 

2023 

 

 

ŠTEFANOV SEJEM

Privabili smo vas na Štefanov sejem, ki smo ga organizirali v TD Selca. Sejem je bil v torek 26.12.2023 s pričetkom ob 10.00 uri.  

Prireditev se je odvijala v Selcih pred gasilskim domom. Na sejmu ste lahko obiskali stojnice z dobrotami lokalnih pridelovalcev, stojnice z izdelki lokalnih rokodelcev, stojnico s spominki in turističnimi novostmi, stojnico kmečkih žena ter stojnici TD SELCA, kjer ste se lahko tudi malce okrepčali z ocvrtimi miškami. Sejem je bil odlično obiskan, tako da se je našla družba za vse vas. Po sveti maši in žegnanju konjev pa se je obisk še povečal, kar je bilo res lepo videti.  

 

NATEČAJ 

V kulturnem domu smo v sodelovanju z OŠ Selca,  pripravili tudi  natečaj umetnin naših osnovnošolcev. Tokrat si ste lahko ogledali raznovrstne palčke, ki so jih pripravili otroci. Razstavo si ste lahko ogledali ter tudi ocenili umetnine osnovnošolskih otrok OŠ Selca. Oddanih je bilo 148 glasovnic. Nagrade najbojšim smo podelili na bakladi 1.1.2024.  

 

 

POHOD GREMO GOR in GOR DOL 

 

POHOD 2023 na Sv. Miklavž

V TD Selca smo organiziramo tradicionalni pohod GREMO GOR na enega izmed štirih vrhov v okolici Selc. Značilnost vseh štirih vrhov je, da imajo  na vrhu cerkvico!    

(Gremo gor)KDAJ: odhod je bil  v nedeljo 10.9.2023 ob 10:30 uri iz centra vasi Selc. Na Sv. Miklavžu je bilo poskrbljeno za zabavo in okrepčilo. Vabljeni ste bili vsi, ki lahko opravite z nekje srednje zahtevnim pohodom, ki traja priblino uro in pol. Glede na različne možnosti starta je bil pohod primeren prav za vse starosti. 

V sklopu prireditve GREMO GOR je potekal tudi zahtevnejši 6 urni pohod GREMO GOR-DOL preko vseh štirih vrhov naenkrat. 


(Gremo gor dol)KDAJ : odhod počasnejše skupine v nedeljo 10.9.2023 ob 6.uri na Športnem parku ROVN v Selcih. Odhod hitrejše skupine v nedeljo 10.9.2023 ob 7.uri na Športnem parku ROVN v Selcih.    

 

OPIS POTI: Na začetku vzpon na Sv. Križ, nato po položnejši poti preko Dražgoš in Sv.Jedrti do Sv.Mohorja. V Vasici pod Mohorjem vas čaka zaslužena malica in pijača. Sledi spust preko Pozirna v Dolenjo vas ter še zaključen vzpon na Sv.Miklavž.  Na cilju bomo približno od 12 do 13 ure. Ta pohod je zahtevnejši in je primeren le za pohodnike, ki so vajeni daljših pohodov.

 

Štartnine NI - vsi udeleženci GOR-DOL so dobili na poti brezblačno malico.

 

Oba pohoda sta  vodena s strani članov TD SELCA.  

 

 

 

 

OD KOPE DO KOPE

Pohod od Kope do kope

TD Selca vas v nedeljo 7.5.2023 ob 9 uri vabimo na lažji etnološki pohod, kjer si bomo ogledali več kop oz. kopišč v okolici Selc

Pohodniki se zberemo v Selcih pri kapelici, ter se po gozdnih poteh odpravimo proti Topoljam, kjer si bomo ogledali prve oglarske kope, Nato gremo v  Zabrekve pod Mohorjem, kjer bo ob ogledu naslednjih kop tudi manjše okrepčilo. Nadaljujemo proti Lajšam na malico in za zaključek še mimo zadnje kope in se vrnemo v Selca.

Na pohodu boste lahko kupili oglje za poletne piknike, in tudi ostale domače izdelke.  Na ogled bo tudi najdražja katrca na svetu t.i. dobrodelna »Pahorjeva« katrca.   Prispevek je 5€

Na pohod je prišlo 57 pohodnikov.

Več informacij: www.selca.si   Tomaž Habjan  031378751  

 

 

BAKLADA

 

 

Baklada je bila organizirana 1.1.2023 ob 18h.  Dobili smo se v Selcih na vasi pred pošto in v Dolenji vasi na vasi pred Barom.


Uživali ste ob soju lastne bakle na približno dober kilometer in pol dolgi poti. Pot je ravninska in nezahtevna. Pod Babnikom kjer smo se pohodniki srečali smo si ogledali tudi 4 minuten ognjemet. 

Pohod je bil organiziran s strani članov TD Selca. Baklade se vedno  udeležite na lastno odgovornost, kar pomeni, da poskrbite, da tako vi kot vaši otroci hodite varno in na primerni razdalji glede na soudeleženca. Prosimo če vidik varnosti upoštevate zelo resno saj je na prireditvi prisoten ogenj in oblačila so lahko gorljivi materiali, zato se obvarujmo nesreč.

Ob tej priložnosti si ob čaju in kuhančku drug drugemu vedno zaželimo srečno novo leto. 

Letos smo člani TD Selca naredili nekaj čez 300 bakel, med pohodnike pa smo jih razdelili nekje 250, tako da je bila udeležba zelo dobra. Iz selc se nas je odpravilo nekje 170 iz Dolenje vasi pa nekaj čez 50 vaščanov. 

Na bakladi smo podelili tudi nagrade najbojšim na natečaju OŠ Selca. Natečaj je letos obravnaval temo 1050 let Selc.

Nagrade so prispevali podjetje Lotrič, podjetje Domel in JZR.     

 Vabljeni tudi prihodnje leto


 https://photos.app.goo.gl/SuUxQE7a3NQ9s2HE9

 

 

2022

 

 

 

ŠTEFANOV SEJEM  in NATEČAJ OŠ SELCA

 

Po dolgem času smo spet organizirali  : "ŠTEFANOV SEJEM"

Vabili smo vas na Štefanov sejem, ki je bil v ponedeljek 26.12.2022 s pričetkom ob 10 uri. Prireditev je bila v Selcih pred gasilskim domom. Na sejmu ste lahko obiskali stojnice z dobrotami lokalnih pridelovalcev, stojnice z izdelki lokalnih rokodelcev, stojnico s spominki in turističnimi novostmi ter stojnici TD SELCA. Običajno je sejem odlično obiskan, tako je bilo tudi letos.  Po sveti maši in žegnanju konjev se je pravi sejem šele začel. V TD Selca smo za obiskovalce cvrli miške, kar je otrokom še vedno super.

V kulturnem domu smo v sodelovanju z OŠ Selca,  pripravili tudi  natečaj umetnin naših osnovnošolcev. Razstavo si ste lahko ogledali ter tudi ocenili umetnine osnovnošolskih otrok OŠ Selca.  Nagrade najbojšim smo podelili na bakladi 1.1.2022.  Nagrade so prispevali podjetje Lotrič, podjetje Domel in JZR.

 https://photos.app.goo.gl/2BY8KiE5HiyHqhM96

 

 

IZLET TD SELCA 2022

 

V TD Selca smo vas vabili, da se nam pridružite, na tradicionalnem turističnem izletu,  ki smo ga organizirali v soboto  24. septembra.

Izlet je bil zelo zanimiv saj je potekal po severni primorski in sicer bomo obiskali Sveto goro, Goriška Brda, Samostan Kostanjevica in občino Miren, ki se jih je letos dotaknil tudi največji požar v zgodovini Slovenije. Na primorsko se bomo tokrat odpeljali kar z vlakom!

Dobili smo se na avtobusni postaji v Selcih (smer Podbrdo) ob 7.30. Bilo nas je 38, kar je zelo lepo število!

Tokrat nas je vozil naš lokalni avtobusni prevoznik Ivan Špik.

Izlet ni bil časovno preobremenjen, nekaj je bilp tudi prostega časa, kjer smo lahko doživeli kaj tudi v lastni režiji. Jedli smo zelo dobro, prav tako pa so bili tudi ogledi strokovno vodeni.

TD je sofinanciralo izlet 25% cene na osebo, ostalo pa smo žal morali pokriti iz lastnih žepov. Torej smo za izlet pobrali 50 eur na osebo. V ceno je bil vključen prevoz, sendvič + pijača, degustacija vina, olj in šalam,  kosilo brez pijače, vstopnine brda in kostanjevica. Vseeno smo vas prosili da ste imeli upokojenci s seboj upokojenske izkaznice, preko katerih ste nam omogočili cenejši prevoz z vlakom.

Program:

TD Selca izlet  24.9.2022 ob 7.30

7.30 zbor avtobusna postaja selca

9.00 Podbrdo  

10.00 Solkan kavica (čakamo na bus)

10.30 odhod z busom na Sv. Goro

11.00 Sveta Gora  (sendvič pavza)

11.30 odhod z Busom proti Brdom

12.00 Gonjače - razgledni stolp

12.30 Ogled Šmartno, kavica,  pijača (prosto)   

13.15 Degustacija pršuta, lokalne hrane  in vina  

14.00  Vila Vipolže - zunanjost, 

15.00  Frančiškanski samostan Kostanjevica

16.30 kosilo  (gostilna pri Hrastu)

18.00  odhod domov - vožnja skozi Miren, ...,  Cerje

21.00 prihod domov 

 

 

GREMO GOR in GREMO GOR DOL


V nedeljo 22.5.2022 smo izvedli manj zahtevnejši pohod iz Selc na Sveti Mohor. Pohod je bil primeren za vse pohodnike vseh starosti in je trajal približno 2 uri. Zbrali smo se v centru vasi ob 10.30 uri in odšli peš proti Topljem Zabrekvam in na končni cilj Sv. Mohor.

 

 

 

Izvedli smo pa tudi nekoliko zahtevnejši pohod na katerem smo osvojili vse štiri vrhove okrog Selc. Pohod gremo gor-dol pa bje bil letos prvič organiziran v dveh skupinah in sicer prva zmernejša skupina oz. skupina ki so pot prehoditi v bolj zmernem tempu je štartala ob 6:00, druga hitrejša, bolj športna skupina pa ob 7:30. Štart obeh skupin je bil v Selcih, nato ob reki Sori proti Dolenji vasi, nato vzpon na sv. Miklavž in spust proti Selcem. Tam je pohodnike pričakala malica in nato direkt proti sv.križu, nato pa polagoma do Sv. Jedrti in naprej čez Blata do Zabrekev in na cillj do Sv.Mohorja. Pohod je bil primeren za dobre pohodnike in je trajal do 7 ur. Tako so obkrožili vas Selca in obiskali vse štiri cerkvice, ki kraljujejo na omenjenih vrhovih.

Oba pohoda sta bila vodena s strani članov TD SELCA, ki so na vrhu poskrbeli za lačne in za žejne.  Pohoda ste se lahko udeležili tudi v lastni režiji.  Pohoda se je udeležilo nekaj čez 100 pohodnikov.

 


 

RAZDELITEV ROŽ

 

 TD SELCA  vsakemu svojemu članu podarja 2 sadiki bršljink

v četrtek 21.4.2022   

Dopoldne od 9:00 do 10:30

Popoldne od 16:00 do 18:00

Na Studenu v  cvetličarni Klavdija


OD KOPE DO KOPE OGLARSKI POHOD

TD Selca v nedeljo 24.4.2022 ob 9:00 prireja etnološki pohod na temo oglarjenja z naslovom od kope do kope.

Štart pohoda bo ob 9-ti uri v Selcih, kjer si bomo že kmalu nad vasjo prišli do na novo urejenega kopišča. Nato se bomo po gozdnih poteh povzpeli do vasi Topolje, kjer bodo v različnih fazah na ogled vsaj 3 kope. Nekaj bomo zvedeli na temo oglarjenja ter se odpravili proti Zabrekvam, kjer nas čakata še dve kopi. Tukaj bomo deležni malo počitka in ob podrobnejši razlagi zvedeli vse o oglarjenju. Vmes bomo poskrbeli še za prigrizek in osvežitev. Sledi spust po gozdni poti na drugo stran hriba v vas Lajše, kjer bomo na kmečkem turizmu poskrbeli za manjše kosilo. Po kosilu, si bomo na koncu vasi ogledali še zadnje kopišče, kjer bodo skozi slikovno gradivo predstavljene različne faze postavitve kope. Sledi še vrnitev na izhodiščno točko.

Med potjo si bomo ogledali še nekaj zanimivosti na temo raznih domačih obrti, tako da bo pohod res etnološko obarvan.

Pohod bo brezplačen, na bazi prostovoljnih prispevkov.

Organiziran bo tudi brezplačen prevoz na relaciji Selca - Topolje -Zabrekve.PREDAVANJE 

 

DIVJA HRANA    P R E D A V A N J E  za samooskrbo, neodvisnost in moč.


Vabljeni na predavanje o širšem ter globljem razumevanju divje hrane ter njenih prehranskih, zdravilnih in čarnih močeh.

Na predavanju si bomo dovolili vpogled v pomen Divje hrane in njene vloge v »razvoju« človeštva oziroma njegovi dandanašnji zablodi. Poskušali bomo doumeti strupenost in dejstvo, da le-te ni. Poglobili se bomo v koncept živeti Naravo in odnosa do sebe. Ovrednotili pomen in pomembnost gibanja za našo zdravo prebavo in vsakdan, ter se seznanili s specifikami Divje hrane. Seveda ne gre mimo omembe najpogostejših, najokusnejših, najbolj razširjenih in lahko prepoznavnih divjink, katere zlahka vključimo v vsakodnevno prehrano. Skupaj bomo spoznali kako, kdaj in kam do nje, ter kako jo razumeti – Naravo, njeno obilje, samega sebe v naročju velike matere.
Ob predavanju bo pokušina jedi, pripravljenih iz divjink in zeliščni čaj.

Delavnico bo vodila Darja Vrana (Nekaj divjega)

Svoje poslanstvo, veselje in umirjenost vedno znova išče in najde v naravi. Ko od pomladi do jeseni nabira divje rastline, ko pozimi najde tisti pravi trenutek, da nežno izkoplje koreninice gabeza iz mrzle prsti. Zadnja leta se je skupaj z Dariom Cortesejem potepala po gmajnah in raziskovala moč narave. Zdaj nadaljuje njegovo delo in skrbi, da Nekaj  divjega živi naprej. 

http://divjahrana.si

https://www.facebook.com/divjahrana


KREKOV DOM, SELCA   ČETRTEK 14.4.2022 ob 18.00 URI 
(predvanje bo trajalo predvidoma do 20.00 ure)

PRISPEVEK na udeleženca je 20 EUR in se plača na dan dogodka.

 

BAKLADA

 

Baklada je bila organizirana 1.1.2022 ob 18h.  Dobili smo se v Selcih na vasi in v Dolenji vasi pred Barom.


Približno 130 (90 iz Selc in 40 iz Dolenje vasi) ljudi je uživalo na bakladi in ob lepem 4 minutnem ognjemetu. 


Udeležba naprireditvi je bila možna le ob zagotovljenem pogoju PCT, ki se je preverjal ob prevzemu bakel. 

 

Start baklade je  biliz središča vasi Selca in izpred bara v Dolenji vasi. Pohod je bil organiziran s strani članov TD Selca. Tokrat je prireditev potekala zaradi pogojev COVID 19 nekoliko drugače in sicer na vaseh ni bilo običajnega zbora, ampak so v mehurčkih takoj po prevzemu bakle odšli na pot vse do običajnega cilja pod babnikom.

Baklade se vedno udeležujete na lastno odgovornost, kar pomeni, da poskrbite, da boste tako vi kot vaši otroci hodili varno in na primerni razdalji. Vseeno je na prireditvi prisoten ogenj in oblačila so lahko gorljivi materiali, zato se varujmo nesreč.

Pod Babnikom kjer se pohodniki vedno srečamo, je bil organiziran velik ognjemet. Ob tej priložnosti si vedno zaželimo srečno novo leto. Vse prosimo, da imate pri sebi tudi maske, ki jih boste v primeru druženja nataknil, kljub zagotovljeni primerni razdalji. 

 

2021

 

 

 OD KOPE DO KOPE

 

V mesecu AVGUSTU (nedelja 8.8.2021) smo organizirali pohod OD KOPE DO KOPE. Pohod bo startal iz centra vasi ob 9h. Vabljeni so bili vsi (mlado in staro). Na območju Topolj, Zabrekev in Lajš si bomo ogledali tri kope v različnih fazah dela.  Pohod je voden s strani TD Selca. Pohoda se je udeležilo 25 pohodnikov.

 

 

GREMO GOR  in GREMO GOR DOL

 


V mesecu maju v nedeljo 30.5.2021 smo organizirali pohod Gremo gor na Sv Jedrt. Pohod je startal iz centra vasi ob 10h30. Vabljeni ste bili vsi (mlado in staro). Na vrhu je bilo poskrbljeno za vse.  Pohoda ste se lahko udeležili tudi v lastni režiji. 

 

Organizirali smo tudi pohod Gor pa dol po vseh 4 vrhovih. Nekoliko zahtevnejši pohod 7 urni . Start je bil ob 6h zjutraj iz Lajš od cerkve Sv. Jedrt.

 

OPIS POTI: Najprej smo se bomo podali proti Sv. Križu, nato  navzdol v Selca, kjer je postanek z brezplačno malico. Nato  proti Svetemu Miklavžu in po položnejši poti do vasi Dolenja vas.Nato se bomo vzpeli na Sv. Mohor in nato se začne lažji del poti do Sv. Jedrti, kjer je cilj današnje poti. Tako smo obkrožili vas Selca in obiskali vse štiri cerkvice, ki kraljujejo na omenjenih vrhovih.  Na cilju bomo okrog 13 ure. Ta pohod je zahtevnejši in je primeren le za pohodnike, ki so vajeni daljših pohodov, tokrat je pot otežilo še izrazito slabo deževno vreme.

  

Oba pohoda sta bila vodena s strani članov TD SELCA. 

 

Kdor je bil v obdobju od 2018 do 2021 na  vseh 4 pohodih Gremo gor je bil na cilju prejemnik majice. Prav tako pa so bili prejemniki majic tudi tisti, ki so bili v obdobju 2017 do 2021 na vsaj štirih pohodih gor in dol.  Vsi udeleženci so dobili tudi spominske kapice, ker smo praznovali obletnico 20 let pohodov Gremo gor.  V knjigo se je vpisalo čez 120 pohodnikov, kar pomeni da smo razdelili tudi tako število kapic. Razdelili pa smo tudi 36 majic, kar pomeni da imamo kar lepo število pohodnikov, ki se vračajo na naša pohoda.

  

MONTAŽA DVEH KLOPIC NA SV. KRIŽU

 

V aprilu smo montirali na Sv. Križu dve klopisi za pohodnike, tako da sedaj lahko pohodniki posedijo na treh klopicah. Dve sta pri cerkvi ena p povsem na vrhu na geo točki. Pohodnike še prosimo da hodijo le po označenih poteh in ne po travnikih. Pohodnike prosimo tudi da smeti odnašajo s seboj domov.  

 

RAZDELITEV SADIK BALKONSKEGA CVETJA

 

Tako kot vsako leto Smo tudi letos poskrbeli, da članice in člani TD Selca v dar prejmejo dve sadiki bršljank. Zaradi razmer (korona virus COVID-19), katerim smo bili priča, smo morali spremeniti način deljenja sadik. Letos so člani sadike lahko dvignili v cvetličarni Klavdija na Studenem. 

V torek, 20. aprila med 16.30 in 18. uro in v sredo, 21. aprila, med 9.30 in 10.30 uro. 

Tudi članarino (5 €) lahko poravnate na Studenem. Ne pozabite na ustrezno zaščito, masko, (rokavice). Hvala za razumevanje.

 

 

 

ČISTILNA AKCIJA  

 

Tako kot vsako leto dosedaj smo se zbrali in uredili pločnike od Šole pa do cerkve, obe postaji in okoli kapalice torej center vasi. Tokrat je bilo večje število mladih zato smo še očistili obrežje potoka Selnice in levi breg Sore od Ledine do Podzavernika.  Na Rovnu so čiistilno akcijo organizirali v ŠD Selca. kjer so prav tako počistili bregove reke sore in okolico ter Športni park Rovn.

 

 

 

2020

 

Vse ostale dejavnosti so odpadle zaradi COVID 19 (korona virus)

 

POHOD GREMO GOR ; GREMO GOR IN DOL

 

Gor dol in Gremo gor Na Sv. Križ

V TD Selca smo kljub korona situaciji z vsemi pravili in omejitvami organizirali že tradicionalni pohod GREMO GOR na enega izmed štirih vrhov v okolici Selc. Značilnost vseh 4. vrhov je, da imajo na svojih vrhovih postavljene cerkve !     

GREMO GOR

KDAJ: dobili smo se v nedeljo 30.8.2020 ob 10:30 uri v centru Selc. Na Sv. Križu smo poskrbeli za zabavo in okrepčilo. Pohoda iz selc se je udeležilo vsaj 30 udeležencev kot skupina, nekateri so pa na Sveti Križ prišli izven organizirane skupine. 

GOR PA DOL

 

V sklopu pohoda GREMO GOR smo organizirali tudi zahtevnejšega 7 urni pohod GREMO GOR-DOL preko vseh štirih vrhov naenkrat. ker je bilo izrazito slabo vreme se pohoda ni udeležilo prav veliko ljudi.  Vseeno so se nekateri posamezniki opogumili , odločili in opravili to pot. Bilo je 9 udeležencev pohoda.

 

OPIS POTI: Najprej smo se podali proti Sv. Miklavžu (955), nato po položnejši poti do vasi Dolenja vas kjer je bil postanek z brezplačno malico. Po okrepčilu smo se vzpeli na Sv. Mohor(954) in nato se začne lažji del poti do Sv. Jedrti in nato še do Sv. Križa, kjer je cilj današnje poti. Tako smo obkrožili vas Selca in obiskali vse štiri cerkvice, ki kraljujejo na omenjenih vrhovih.  Na cilju smo prišli približno ob 13 uri. Ta pohod je zahtevnejši in je primeren le za pohodnike, ki so vajeni daljših pohodov, tokrat je pot otežilo še izrazito slabo deževno vreme.

 

Štartnine NI - vsi udeleženci GOR-DOL dobijo na poti brezblačno malico.

 

Oba pohoda sta vodena s strani članov TD SELCA.  Na cilju smo za udležence pripravili tudi montažno streho, ki nam je malce olajšala druženje.    

 

RAZDELITEV ROŽIC 

 

Tako kot vsako leto Smo tudi letos poskrbeli, da članice in člani TD Selca v dar prejmejo dve sadiki bršljank. Zaradi razmer (korona virus COVID-19), katerim smo bili priča, smo morali spremeniti način deljenja sadik. Letos so člani sadike lahko dvignili v cvetličarni Klavdija na Studenem. 

V torek, 21. aprila med 16.30 in 18. uro in v sredo, 22. aprila, med 9.30 in 10.30 uro. 

Tudi članarino (5 €) lahko poravnate na Studenem. Ne pozabite na ustrezno zaščito, masko, (rokavice). Hvala za razumevanje.

 

ČISTILNA AKCIJA  

 

Tako kot vsako leto dosedaj smo se zbrali in uredili pločnike ter center vasi.  Na Rovnu je imelo čistilno akcijo ŠD Selca, kjer so prav tako počistili bregove reke sore in okolico ter Športni park Rovn. 

 

OBČNI ZBOR

 

Turistično društvo Selca je vabilo vse svoje člane in vse, ki bi želeli postati člani društva na redni OBČNI ZBOR TURISTIČNEGA DRUŠTVA SELCA, ki je bil v SOBOTO 7. MARCA 2020 OB 1900 URI v prostorih OŠ Selca.  Več o tem...

 

 

BAKLADA

 

Vabili smo vas na baklado in lep ognjemet, ki sta bila organizirana v sredo dne 1.1.2020 ob 18h zvečer. 

Start baklade je iz središča vasi Selca in izpred bara v Dolenji vasi. Pohod je organiziran s strani članov TD Selca, kar pa ne pomeni, da odgovarjamo za vas in vaše otroke. Baklade se boste seveda udeležili na lastno odgovornost, kar pomeni, da poskrbite, da boste tako vi kot vaši otroci hodili varno in na primerni razdalji. Vseeno je prisoten ogenj in lahko gorljivi materiali, zato se varujmo nesreč. Pod Babnikom kjer se pohodniki vedno srečamo, je stojnica s toplimi napitki in organiziranim ognjemetom. Ob tej priložnosti si vedno stisniemo roko in si voščimo srečno novo leto.  

Na bakladi razglasimo tudi zmagovalce natečaja umetnin otrok iz OŠ Selca, ki jih predhodno razstavimo na Štefanovem sejmu in so letos nastale na temo Ratitovca.  

 

 

 

2019

  

ŠTEFANOV SEJEM

Vabimo smo vas na Štefanov sejem, ki je bil v četrtek 26.12.2019 s pričetkom ob 10 uri. Prireditev je bila v Selcih pred novim gasilskim domom. Na sejmu ste lahko obiskali stojnice z dobrotami lokalnih pridelovalcev, stojnice z izdelki lokalnih rokodelcev, stojnico s spominki in turističnimi novostmi ter stojnici aktiva kmečkih žena in TD SELCA. Običajno je sejem odlično obiskan, kakor tudi tokrat, zato tudi vas lepo povabimo prihodnje leto. Po sveti maši in žegnanju konjev se pravi sejem šele začne, ker takrat pride veliko obiskovalcev. Tokrat smo v TD za obiskovalce cvrli miške, kar je otrokom še vedno res super.

V kulturnem domu smo v sodelovanju z OŠ Selca  pripravili tudi  natečaj umetnin naših osnovnošolcev. Razstavo si ste lahko ogledali ter tudi ocenili umetnine osnovnošolskih otrok OŠ Selca na temo Ratitovec. Nagrade najbojšim bomo podelili na bakladi 1.1.2019. 

 

MIKLAVŽEV POHOD

 

14. Miklavžev pohod na Sv. Miklavž velja že za tradicionalni pohod TD Selca. Odhod je bil v nedeljo 8. decembra ob 9.00 iz Športnega parka ROVN. Pohod velja za srednje zahtevnega (caa 4 ure) in tokrat ni bil zasnežen. Vabimo predvsem pohodnike, ki vsaj parkrat na leto gredo v hribe, ker pohod vseeno ni najlažji. Na pohodu smo zagotovili malo malice z domačo zaseko na pristnem domačem kruhu in toplim čajem. Ob koncu smo imeli odličen bograč v lokalu na Športnem parku Rovn. Pohoda se je  udeležilo nekoliko manj pohodnikov kot običajno in sicer je bilo 59 pohodnikov.

Imeli smo se lepo. Hvala vsem za udeležbo.

 

SELO SELA SELE

 

23. srečanje prebivalcev vasi Selo Sela Sele je bilo v soboto 15.junija 2019 na travniku pred Gostiščem Golob na Zg. Polskavi. (Sela pri Polskavi , Občina Slovenska Bistrica)Odhod iz Selc je bil ob 7.00 zjutraj iz postaje. Prihod  tja ob 9h, nato mimohod in predstavitev Selanov. Kulturni program in zabava z ansamblom "Show band Klobuk"

Ogledali smo si grad Slovenska Bistrica, panoramska vožnja s turističnim vlakcem ... Odvijali so se športno zabavni mnogoboj (nalivanje vina, metanje jabolk, ...)

 

 

POHOD GREMO GOR IN POHOD GOR DOL

 

Na Sv. Miklavž

TD Selca so organizirali že tradicionalni pohod GREMO GOR na enega izmed štirih vrhov v okolici Selc. Značilnost vseh 4. vrhov je, da imajo cerkvico na vrhu in se vsi izačnejo na Sveti!     

KDAJ: dobili smo se v nedeljo 26.5.2019 ob 10:30 uri v centru Selc. Na Sv. Miklavžu je bilo poskrbljeno ya zabavo in okrepčilo. Vabljeni so bili vsi, saj je pohod srednje zahteven in glede na različne možnosti starta primeren prav za vse starosti.  (Pohoda se je udeležiilo nekaj čez 70 ljudi)

V sklopu prireditve GREMO GOR je potekal tudi zahtevnejši 6 urni pohod GREMO GOR-DOL preko vseh štirih vrhov naenkrat. (tega pohoda se je udeležilo 17 pohodnikov.)   


KDAJ smo se dobili: v nedeljo 26.5.2019 ob 6.uri na Športnem parku ROVN v Selcih.    

OPIS POTI: Na začetku vzpon na Sv. Križ, nato po položnejši poti preko Dražgoš in Sv.Jedrti do Sv.Mohorja. V Vasici pod Mohorjem nas  je čakala zaslužena malica, in tam smo si nabrali moči za zadnji del poti. Sledi spust preko Pozirna v Dolenjo vas ter še zaključen vzpon na Sv.Miklavž.  Na cilju smo  bili približno od 12 do 13 ure. Ta pohod je zahtevnejši, in je primeren za pohodnike, ki so vajeni daljših pohodov

Štartnine NI - vsi udeleženci GOR-DOL dobijo na poti brezblačno malico.

 

Oba pohoda sta bila vodena s strani članov TD SELCA.  

 

 

RAZDELITEV SADIK BALKONSKEGA CVETJA

 

RAZDELJEVANJE BALKONSKEGA CVETJA s strani TD SELCA  in  za vas možnost dodatnega nakupa tovrstnih rastlin je bila v četrtek 18.aprila 2019, ob 17h pred Osnovno šolo Selca! Vsi ste bili lepo VABLJENI. Večino članov se je dogodka udeležilo. Hvala

 

ČISTILNA AKCIJA  

 

Tako kot vsako leto dosedaj smo se zbrali in uredili pločnike ter center vasi.  Na Rovnu je imelo čistilno akcijo ŠD Selca, kjer so prav tako počistili bregove reke sore in okolico ter Športni park Rovn. 

 

 

OBČNI ZBOR TD SELCA 

Več pod občni zbori!

  

 

BAKLADA

Vabili smo vas na baklado in lep ognjemet, ki sta bila organizirana v torek dne 1.1.2019 ob 18h zvečer. 

Start baklade je bil iz središča vasi Selca in Dolenja vas. Pohod je bil organiziran s strani članov TD Selca, udeležili ste se ga na lastno odgovornost, kar pomeni, da poskrbite, da boste tako vi kot vaši otroci hodili varno in na primerni razdalji. Pod Babnikom kjer smo se pohodniki srečali, smo organizirali stojnico z okrepčilom in velik ognjemet. Ob tej priložnosti si smo vsi lahko stisnili roko in si voščili srečno novo leto.  

Na bakladi smo razglasili tudi zmagovalce natečaja umetnin, ki smo jih razstavili na Štefanovem sejmu in so nastale na temo 240 let OŠ v Selcih.

  

2018 

 

 

ŠTEFANOV SEJEM

 

Štefanov sejem je bil v sredo 26.12.2018 s pričetkom ob 10 uri. Prireditev je bila v Selcih pred novim gasilskim domom. Na sejmu ste lahko obiskali stojnice z dobrotami lokalnih pridelovalcev, stojnico s spominki in turističnimi novostmi ter stojnici aktiva kmečkih žena in TD SELCA. Prireditev so popestrili tudi nastopi lokalnih muzikantov in muzikantk na harmonikah. Tokrat je bil sejem odlično obiskan, saj smo našteli kar veliko ljudi. Po sveti maši in žegnanju konjev se pravi sejem šele začne, takrat pride veliko obiskovalcev. Tokrat smo v TD namesto kostanja pekli miške, kar se je otrokom še posebej prikupilo, saj smo jih resnično veliko ocvrli.

V kulturnem smo v sodelovanju z OŠ Selca in v okviru 240 letnice šole v Selcih pripravili tudi  natečaj umetnin naših osnovnošolcev. Razstavo si ste lahko ogledali ter tudi ocenili umetnine osnovnošolskih otrok OŠ Selca na temo 240 let šole v Selcih.  Nagrade najbojšim bomo podelili na bakladi 1.1.2019. 

 

MIKLAVŽEV POHOD

 

13. Miklavžev pohod na Sv. Miklavž je že neka vrsta tradicionalnega pohoda TD Selca.

Odhod je bil v nedeljo 2. decembra ob 9.00 iz Športnega parka ROVN. Pohod velja za srednje zahtevnega (caa 4 ure) in tokrat ni bil zasnežen. Vabili smo predvsem pohodnike, ki vsaj parkrat na leto gredo v hribe, ker vseeno pohod ni najlažji. Na pohodu smo zagotovili malo malico z  domačo zaseko na kruhu in čajem, ob koncu pa ste imeli  možnost naročiti odličen bograč v lokalu na Športnem parku Rovn. Pohoda se je udeleželi nekej čez 80 pohodnikov in prav vsi so bili zadovoljni z organizacijo pohoda. 

 

SELO SELA SELE  

 

22. SREČANJE SELO-SELA-SELE  Povabili smo vas, da ste se skupaj z nami udeležili tradicionalnega srečanja SELO SELA SELE v Moravčah (Sela pri moravčah). Odhod je bil v soboto 30.junja ob 7.30 iz postaje v Selcih, prijavili ste se lahko pri Čenčič Sonji (040 314 119).  Glavnino stroškov je pokrilo TD Selca, nekaj prispevka ste prispevali tudi udeleženci. Na srečanje vas je odšlo dobrih 20 članov, zato se vam iz srca zahvaljujejmo. Srečanje je bilo lepo organizirano in prav vsi smo se dobro zabavali.

 

 

POHOD GREMO GOR IN POHOD GOR DOL

27.5.2018 smo vas vabili na manj zahtevnejši pohod iz Selc na Sveti Mohor. Pohod je primeren za vse pohodnike vseh starosti in traja 2 uri. Zbirališče je v centru vasi ob 10.30 uri. Vabili smo vas pa tudi na nekoliko zahtevnejši pohod na katerem bomo osvojili vse štiri vrhove okrog Selc. Osvajali jih bomo v vrstnem redu Sveti Miklavž, Sveti Križ, Sveta Jedrt in nazadnje Sveti Mohor. Pohod je primeren za dobre pohodnike in traja od 6 do 7 ur. Zbirališče je pred OŠ v Selcih ob 6.30 zjutraj. Na pohodu vas bomo presenetili tudi s pravo pohodniško malico. Vabljeni.

Oba pohoda sta bila vodena s strani članov TD SELCA. Pohoda se je udeležilo okrog 100 pohodnikov. Vsem hvala lepa za udeležbo.

ČISTILNA AKCIJA  

 

Tako kot vsako leto dosedaj smo se zbrali in uredili pločnike ter center vasi.  Na Rovnu je imelo čistilno akcijo ŠD Selca, kjer so prav tako počistili bregove reke sore in okolico ter Športni park Rovn. 

 

 

RAZDELITEV SADIK BALKONSKEGA CVETJA

 

RAZDELJEVANJE BALKONSKEGA CVETJA s strani TD SELCA  in  za vas možnost dodatnega nakupa tovrstnih rastlin je bila v četrtek 19.aprila 2018, ob 17h pred Osnovno šolo Selca! Vsi ste bili lepo VABLJENI. Večino članov se je dogodka udeležilo. Hvala

 

 

BAKLADA

(odpovedana zaradi izredno slabega vremena na dan 2.1.2018) 

 

Bakle  smo izdelovali v kulturnem domu Selca (28.12.2017). Možnost ste si imeli tudi ogledati postopek izdelave bakel! 

 

 

2017   

ŠTEFANOV SEJEM

Tretji štefanov sejem smo preselili v novi gasilski dom. Razstava  palčkov je ostala v kulturnem domu. Prireditev je potekala 26.12. 2017. 

Na prireditvi smo se srečali s pečenimi dobrotami kmečkih žena, lahko ste kupili  medene kruhke, mlečne izdelke, izdelke iz kruha in s strani JZR dobili tudi turistične prospekte in spominke iz naše doline. Zaigrali so vam tudi mladi lokalni godci, da je bilo malenkost bolj pestro. V kulturnem domu smo vam pripravili natečaj v zvezi s palčki oz. palčkovo potjo. Vi ste si razstavo lahko ogledali ter tudi ocenili najlepše palčke izpod rok osnovnošolskih otrok.  Sejem je bil spet odlično obiskan. Torej že sedaj  VABLJENI na 4. Štefanov sejem  "na vas"  v  Selca tudi drugo leto ter na ogled fotogalerije v naši galeriji slik.

MIKLAVŽEV POHOD

Letos vas je na tradicionalni Miklavžev pohod  v nedeljo,  03.dec.2017 prišlo zelo veliko. Na pohod se nas je podalo precej čez 100 udeležencev. Vsem hvala lepa za udeležbo in seveda povabljeni tudi na prihodnje naše aktivnosti. Začetek pohoda je bil ob 9. uri zjutraj  iz parkirišča na Športnem parku Rovn. Pohod je bil srednje zahteven in smo hodili dobre 4 ure. Na pohodu smo vam zagotovili  domačo malico z zaseko in čajem ob koncu pa bograč na Športnem parku Rovn. Otrok je bilo kjar nekaj kajti pohod za njih je za vzpodbudo zastonj, da bodo še naprej radi hodili v naravo in naše prelepe slovenske hribe! Letos smo bili obdarjeni s kar lepo pošiljko snega tako da je bil pohod še nekoliko težj! Nekaj slikovnega gradiva dobite v naši galeriji!

 

UDELEŽBA NA SLOVENSKIH DNEVIH V BELGIJI

Folklkorna skupina Selca je odletela v Bruselj in v Maasmechelen v Belgiji, kamor so jih skupaj s TD Železniki povabili, da bodo zaplesali na razstavi v parlamentu in na že omenjenih slovenskih dnevih. To je bilo do sedaj najdaljše potovanje selške folklorne skupine. 3 pare in harmonikaša sta pod svoje okrilje vzeli organizatorka Andreja Megušar Ravnihar in mentorica skupine Sonja Čenčič. Hvala!

 

IZLET TD SELCA

Izlet TD Selca  je bil v Žalec in okolico! Odhod je bil v soboto  14.10.2017 zjutraj iz Selc. Izleta se je udeležilo nekaj čez 20 zvestih članov, za kar se jim zahvaljujemo.

Ogledali so si jamo Pekel, Fontano piva, Rimsko Nekropolo, Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva in Muzej motociklov na Vranskem. Vmes pa so si ogledali še bljižno kmetijo kjer se ukvarjajo s sirarstvom kjer so dobili tudi kaj za pod zob! 

 

SELO SELA SELE 

Udeležba na tradicionalni vseslovenski prihajajoči prireditvi SELO, SELA, SELE v soboto 24.6. 2017  v OPATJEM SELU je bila krasna! Na srečanje je odšlo 16 članov TD Selca.

Več o programu dobite na internetni strani Opatjega Sela   http://www.opatje-selo.si/ 

LAHKO SI POGLEDATE TUDI VABILO

 

POHOD GREMO GOR in POHOD GREMO GOR DOL

KREKOV POHOD (nekdaj Gremo gor) in ANDREJKIN KROG (nekdaj Gremo gor dol)

V TD selca smo vas v nedeljo 21.5. 2017 vabili na zgoraj omenjena pohoda in sicer na:

Andrejkin krog (caa 6 ur hoje) ob 6.30 zjutraj (strat v Lajšah pri cerkvi Sv. Jedrt). Krog hoje se je odvil v smeri štirih crkva in sicer smo najprej obiskali cerkev na Sv. Križu, nato cerkev na Sv. Miklavžu in nato še cerkev na Sv. Mohorju. Končni cilj pa je cerkev na Sv. Jedrt, kjer smo se srečali še z ostalimi pohodniki, ki so prišli s Krekovim pohodom. 

Krekov pohod (caa 2 uri hoje) ob 10.30 dopoldne (start iz centra vasi Selca). Cilj pohoda je bil v Lajšah pri cerkvi Sv. Jedrt.

Pohodov se je udeležilo nekaj čez 100 pohodnikov in pohodnic. Vereme je bilo lepo. Na tem pohodu smo razdelili tudi lepo število majic (46) vsem našim najzvestejšim popotnikom in tudi trem (Danilo Benedik, Majda Fejfar in Tone Kalan) iz serije pohodov Gremo gor dol, ki so se na ta pohod odpravili že tretjič  ali večkrat!

Tabela pohodnikov do tega pohoda!  

 

RAZDELITEV SADIK BALKONSKEGA CVETJA

 

RAZDELJEVANJE BALKONSKEGA CVETJA s strani TD SELCA  in  za vas možnost dodatnega nakupa tovrstnih rastlin je bila v četrtek 20.aprila 2017, ob 17h pred Osnovno šolo Selca! Vsi ste bili lepo VABLJENI. Večino članov se je dogodka udeležilo. Hvala

 

BAKLADA

1.1.2017 smo vas povabili na BAKLADO TD SELCA ob 18.00. Dobili smo se pred pošto v Selcih in pred barom v Dolenji vasi ter smo se iz obeh krajev z baklami napotili proti  Podbabniku. Za okrepčilo je bilo poskrbljeno s strani TD selca, prav tako za bakle in organizacijo pohoda.  Tudi letos je prišlo veliko ljud, kar nas pa še posebej veseli pa se baklade udeleži vedno več mladih in tudi vedno več družin z otroki. Ta prireditev je s tem dosegla namen druženja s pridihom romantike in tihega zadovoljstva v krogu tistih ki to znajo ceniti.

Pod Babnikom smo priredili  ognjemet v občini Železniki, ki je upamo ponovno navdušil zbrano občinstvo. Letos ste se nam se nam ob začetku novega leta pridružili od vsepovsod tudi iz Radovljice, kajti ve se da nam je Pod babnikom vedno prijetno in romantično. Voščili smo si sreče in zdravja v letu 2016 in razglasili zmagovalce natečaja po razredih med otroci OŠ Selca na Štefanovem sejmu!   VABLJENI med nas tudi prihodnje leto!!

 

2016  

ŠTEFANOV SEJEM

tokrat smo vas vabili na 2. ŠTEFANOV SEJEM v soboto 26.dec.2016. Začetek sejma je bil ob 10. uri zjutraj  na vasi v Selcih. Prireditev je potekala v sklopu baklade 2017 in je namenjena vsem, ki imate radi druženje stare običaje in dobrote lokalnih kmečkih žena! Pa tudi žejni nismo ostali.

Na prireditvi smo se srečali z izdelovanjem bakel, pečenimi dobrotami kmečkih žena Tokrat so imela za vas pripravljeno tudi staro dobro godlo!!. Lahko ste kupili tudi medene kruhke, imlečne izdelke, izdelke iz kruha, spominke in s strani JZR dobili tudi turistične prospekte naše doline. Stojničarji so prikazali in prodajali svoje izdelke kot so kruh sir in ostale dobrote. Zaigrali so vam tudi mladi lokalni godci tako da je bilo malenkost bolj pestro. V kulturnem domu smo vam pripravili natečaj v zvezi s palčki oz. palčkovo potjo. Vi ste si razstavo lahko ogledali ter tudi ocenili najlepše umetnine osnovnošolskih otrok OŠ Selca na temo Palčkov.  Sejem je ponovno potekal v odličnem vremenu in bil spet odlično obiskan. Torej že sedaj  VABLJENI na 3. Štefanov sejem  "na vas"  v  Selca tudi drugo leto  ter na ogled fotogalerije v naši galeriji slik.

MIKLAVŽEV POHOD

Letos vas je na tradicionalni Miklavžev pohod  v nedeljo,  04.dec.2016. prišlo zelo veliko. Na pohod se nas je podalo kar 92 udeležencev. Vsem hvala lepa za udeležbo in seveda povabljeni tudi na prihodnje naše aktivnosti. Začetek pohoda je bil ob 9. uri zjutraj  iz parkirišča na Športnem parku Rovn. Pohod je bil srednje zahteven in smo hodili dobre 4 ure. Na začetku smo pobrali štartnino 5€ s katero smo vam zagotovili  domačo malico na sredini pohoda in ob koncu bograč na Športnem parku Rovn, Otrok je bilo kjar nekaj kajti pohod za njih je za vzpodbudo zastonj, da bodo še naprej radi hodili v naravo in naše prelepe slovenske hribe!

 

IZLET TD SELCA

1. Oktobra smo vas vabili na tradicionalni izlet TD SELCA.

Odločili smo se obiskati Zgornje savsko dolino. (Planica, Mojstrana, Slovenski planinski muzej,  Zelenci, Kranjska Gora, Jezero Jasna in Ruska kapelica pod Vršičem)

Žal smo izlet morali odpovedati, ker je bilo premalo prijav. (pa drugič)

 

SELO SELA SELE

Vabljeni STE BILI da se nam pridružite na prireditvi SELO SELA SELE (SELCA).

20.SREČANJE na SELU PRI PTUJU! (ob 6.30 zjutraj je bil odhod iz Selc)

Zato vas KS Opatje selo vabi, da se udeležite srečanja, ki bo v kraju Sela pri Ptuju v občini Videm, v soboto, 25. junija 2016. 

Vabilo KS Opatje selo

Vabilo organizatorja

Prireditve se nas je udeležilo 20 članov iz Selc, tako da smo kar lepo zastoipali barve našega TDja.

Program 

9.00 sprejem gostov

9.30 pozdravi organizatorja

10.00 mimohod in izmenjava daril

10.30 dvig zastave, himna, govori, kulturni program

12.00 kosilo

13.00 športno zabavni mnogoboj 

13.00 turistični ogledi

13.00 sesatenek predstavnikov vasi

17.00 razglasitve

23.00 zaključek srečanja

Prijave  do 18.6.2015 pri Sonji Čenčič (040314119).

Vaš finančni prispevek smo zmanjšali kolikor smo ga le lahko.

Info: tdselca@gmail.com   www.selca.si    gsm: 031378751 (Tomaž)  

 

GREMO GOR in GREMO GOR DOL

V nedeljo 22. 5 2016 smo organizirali pohod Gremo gor - dol  in pohod Gremo gor.

Pohod Gremo Gor dol poteka po krožni poti po vrhovih okoli vasi Selca.  To pot je v svojih delih opisal dr. Rudolf Andrejka okrog leta 1920 kot gorska krožna pot. Značilnost te poti je da so na vseh štirih vrhovih cerkvice.

Zbrali smo se v Selcih na Športnem parku Rovn ob 6.00 in se najprej podali proti Sv. Miklavžu (955), nato po položnejši poti do vasi Dolenja vas  kjer bo postanek z brezplačno malico.  Po okrepčilu se vzpnemo na Sv. Mohor(954) in nato se začne lažji del poti do Sv. Jedrti in nato še do Sv. Križa, kjer je cilj današnje poti. Tako bomo obkrožili vas Selca in obiskali vse štiri cerkvice, ki kraljujejo na omenjenih vrhovih. Pot je trajala slabih 7 ur in je za dobre pohodnike prijetna, za vse tiste, ki pa hoje niso najbolj vajeni pa je znala biti zahtevnejša. Na cilju je bil možen topli obrok in osvežilna pijača. Dogajanje na vrhu je popestrila glasba in družabne aktivnosti. 

 

V okviru tega pohoda smo organizirali tudi precej lažji pohod Gremo gor, katerga štart je bil iz centra vasi Selca ob 10.30.  Pohod se pelje po gozdnih bljižnicah mimo vasi Kališe vse do vrha Sv. Križa. Pohod je namenjen pohodnikom in družinam, ki rade hodijo. Na vrhu smo se malce podružili ob prijetnem vzdušju.  Vsi ste bili prav lepo vabljeni. 

Pohoda sta bila brezplačna!  

Vabili smo vas člani TD Selca.  informacije na: tdselca@gmail.com 

(tabela dosedanjih pohodnikov skozi zgodovino)  

RAZDELITEV SADIK BALKONSKEGA CVETJA

ROŽE ZA ČLANE smo delili v četrtek, 21. aprila  2016, ob 1630, na parkirišču pred šolo v Selcih.

Tudi vsi ostali ste imeli možnost nakupa rož balkonskega cbetja. Cvetje je bilo na voljo iz cvetličarstva Klavdija na Studenem! 

BAKLADA

1.1.2016 smo vas povabili na BAKLADO TD SELCA ob 18.00. Dobili smo se pred pošto v Selcih in pred barom v Dolenji vasi ter smo se iz obeh krajev z baklami napotili proti  Podbabniku. Za okrepčilo je bilo poskrbljeno s strani TD selca, prav tako za bakle in organizacijo pohoda.  

Pod Babnikom smo priredili (letos nam je sicer malce ponagajalo) "največji" ognjemet v občini Železniki, ki je upamo ponovno navdušil zbrano občinstvo, kljub temu da se niso vse baterije do konca izstrelile. Letos ste se nam se nam ob začetku novega leta pridružili od vsepovsod kajti  Pod babnikom je vedno prijetno in romantično. Voščili smo si sreče in zdravja v letu 2016 in razglasili zmagovalca natečaja na Štefanovem sejmu!   VABLJENI med nas tudi prihodnje leto!!

 

2015     

 

ŠTEFANOV SEJEM

tokrat smo vas vabili na 1. ŠTEFANOV SEJEM v soboto 26.dec.2015. Začetek sejma je bil ob 10. uri zjutraj  na vasi v Selcih. Prireditev je potekala v sklopu Baklade 2016 in je namenjena vsem, ki imate radi druženje stare običaje in dobrote lokalnih kmečkih žena! Pa tudi žejni nismo ostali.

Na prireditvi smo se srečali z izdelovanjem bakel, pečenimi dobrotami kmečkih žena, medenimi kruhki, imlečnimi izdelki, izdelki iz kruha, spominki in turistični prospekti naše doline. Stojničarji so prikazali in prodajali svoje izdelke kot so kruh sir in ostale dobrote. Zaigrali so vam tudi mladi lokalni godci tako da je bilo malenkost bolj pestro. V kulturnem domu smo vam pripravili natečaj v zvezi z baklado in ste si lahko ogledali ter tudi ocenili najlepše umetnine osnovnošolskih otrok na temo baklade.  Sejem je bil odlično obiskan , tako da se bomo v prihodnje bolj potrudili in v Selca povabili še več stojničarjev. Torej VABLJENI na 2. Štefanov sejem  "na vas"  v  Selca tudi drugo leto !

MIKLAVŽEV POHOD

Kar veliko vas je prišlo na naš tradicionalni Miklavžev pohod  v nedeljo 13.dec.2015. Začetek pohoda je bil ob 9. uri zjutraj  iz Športnega parka Rovn. Pohod je bil srednje zahteven saj smo hodili dobre 4 ure. Na začetku smo pobrali štartnina 5€ s katero smo vam zagotovili na sredini pohoda malico in ob koncu bograč, otroška štartnina je bila 2 €. Udeležba je bila res lepa zato se vam iz srca zahvaljujemo. Vreme je bilo lepo in toplo, kot že dolgoi ne. Se vidimo drugo leto.  VABLJENI!   

IZLET TD SELCA

Zvabili smo vas na vsakoletni izlet TD Selca !  Izlet je bil v soboto 26.9.2015 ! Odpravili smo se v Pulo , ki in si jo malenkost tudi ogledali in nato z ladjico na Brione. Po Brionih smo se peljali z vlakom se načudili vsem čarom in lepotam ki jih otok ponudi, nahranili slona  nato pa skok nazaj v Slovenijo na  izvrstno večerjo.Avtobus je bil poln, zato vsem, ki ste šli z nami hvala za prijetno družbo. Slike si pa oglejte v naši galeriji!

Prijave so bile pri Sonji Čenčič (040314119) vse do zapolnitve prostih mest.

TD je sofinanciralo izlet svojim članom 20% od celotnega zneska! 

SELO SELA SELE

Vabljeni STE BILI da se nam pridružite na prireditvi SELO SELA SELE (SELCA).

19.SREČANJE na SELU PRI BLEDU! (ob 8.00 zjutraj je bil odhod iz Selc)

Zabaval nas je ansambel Slovenski pozdravi !

Prireditve se nas je udeležilo 28 članov iz Selc, tako da smo kar lepo zastoipali barve našega TDja.

Program 

9.00 sprejem gostov

9.30 pozdravi organizatorja

10.00 mimohod in izmenjava daril

10.30 dvig zastave, himna, govori, kulturni program

12.00 kosilo

13.00 športno zabavni mnogoboj 

13.00 turistični ogledi

13.00 sesatenek predstavnikov vasi

17.00 razglasitve

23.00 zaključek srečanja

Prijave  do 18.6.2015 pri Sonji Čenčič (040314119).

Vaš finančni prispevek (kosilo in prevoz) bo kmalu znan! 

Info: tdselca@gmail.com
www.selca.si
gsm: 031378751 (Tomaž) 

GREMO GOR in GREMO GOR DOL 

V Nedeljo 24.5.2015 je bil pohod GREMO GOR-DOL odpovedan zaradi slabih vremenskih razmer. Pot je krožna po vseh vrhovih okoli vasi Selca. (Dva pohodnika sta se ga vseeno udeležilo in celo pot prehodila v slabih 5tih urah)!!!  

V okviru tega pohoda je vedno tudi organiziiran pohod GREMO GOR, katerega štart je bil ob 10:30 v Selcih proti sv. Miklavžu. Pohod je namenjen družinam , starejšim in tudi otrokom. Na prireditvenem prostoru je bilo na voljo okrepčilo z domačim kruhom in zaseko ter zabavne igre za otroke. 

RAZDELITEV ROŽ MED ČLANE 

Vabili smo vas  na razdelitev balkonskega cvetja članom v torek, 21. aprila, ob 17. uri, pred PŠ Selca (več pod aktualno)

-     Vsak član dobi 2 bršljanki. Vse gospodinje, ki so pekle pecivo za srečanje Selo- Sela- Sele prejmejo 4 sadike

-     Možnost dodatnega nakupa cvetja (tudi za ostale ki niso člani TD Selca); Možnost plačila članarine za 2015  (5€)

BAKLADA

BAKLADA  TD SELCA   nam je v četrtek 1.1.2015 ob 18.00 ponovno zelo lepo uspela. Dobili smo se pred pošto v Selcih in pred barom v Dolenji vasi ter smo se iz obeh krajev z baklami napotili proti Podbabniku.  Za okrepčilo je bilo poskrbljeno s strani TD selca, prav tako za bakle in organizacijo pohoda.  Pod Babnikom smo priredili največji ognjemet v občini Železniki, ki je upamo ponovno navdušil zbrano občinstvo. Lepo vabljeni, da se nam  prihodnje leto pridružite od vsepovsod kajti Pod babnikom si bomo voščili srečno v letu 2016!  

 

2014   

MIKLAVŽEV POHOD

V decembru smo vas vabili na našo zadnjo aktivnost v tem letu - miklavžev pohod smo izvedli v nedeljo 7.dec.2014. Začetek pohoda je bil ob 9. uri izpred OŠ Selca. Pohod je bil srednje zahteven, ker smo zaradi preobilice blata na gozdnih poteh morali podati kar po glavni cesti skozi Golico. Med potjo smo malo poklepetali z udeleženci izven naše doline, ki nekateri redno prihajajo med nas. Prav vsi pohvalijo naš pohod in ob koncu obljubijo da se še vrnejo. Mi smo še posebej veseli, če pridejo k nam pohodniki tudi od drugod. Ko smo osvojili vrh, do katerega smo se prebili skozi oblake, se nam je nad oblaki odprl za kakšne 2 minuti čudovit razgled po okoliških hribih. Le te je kmalu zakrila meglica oz oblak ki je naredil Mikllavžki gori kapo. Dejstvo je da ni bilo tako mraz, toda v takem vremenu nima smisla ostajati na vrhu. Po ogledu cerkvice smo se brž odpravili nazaj v dolino, kjer nas je čakal odličen bograč. Kljub malici ki smo jo pohodnikom ponudili po poti navzgor smo bograč zmazali do konca. Hvala vsem udeležencem za obisk pri nas in lepo vabljeni drugo leto. Ob 15h popoldne smo bili bolj kot ne že vsi pri popoldanskem počitku!  Pohod je srednje zahteven in traja okoli 3 ure. Letos se na začetku pobira štartnina- 5€ (malica in bograč), otroška štartnina je 2,5 €. Lepo vabljeni in se vidimo!

IZLET TD SELCA 

Ponovno smo vas povabili z nami na vsakoletni izlet. Tokrat smo jo mahnili na Dolenjsko, kjer že dolgo nismo bili.  Izlet je bil v soboto 4.10.2014. ob 7.00 ko smo odrinili iz postaje v Selcih. Prijavljali ste se na tel. št. : 5147504 ali na gsm 040 314 119 Sonji Čenčič. Žal se niste prijavili v polnem številu ampak nas je na pot šlo le 28.

Program izleta: Dolenjska drugačna doživetja  

Dolenjska je dežela nizkih zaoblenih gričev in prijaznih ljudi. Dežela cvička, odkritosrčnih besed, melodičnih pesmi. Toliko iskrenosti, toliko miline, toliko globine ni doma nikjer drugje (Ivan Sivec).  Prihod avtobusa na Dolenjsko, v Novo mesto. Tu se bomo vkrcali na Rudolfov splav in se z njim popeljali po okljuku reke Krke.  Peljali se bomo pod štirimi mostovi, mimo gradu Kamen in Novi dvor (danes bolnišnica), videli stolno cerkev sv. Nikolaja, ki dominira na vrhu hriba, občudovali Breg – najbolj priljubljen novomeški motiv številnih slikarjev, frančiškansko cerkev in samostan. Na splavu bo potekal poseben program z animatorji: Primičevo Julijo, perico, splavarji in harmonikarjem. Med programom nam bodo postregli tudi s cvičkom. Enega izmed udeležencev bomo svečano sprejeli med Rudolfove splavarje in mu podelili certifikat Na koncu bomo prejeli spominek. Po splavarjenju sledi sprehod skozi staro mestno jedro, ogled stolnice in kripte, spust mimo znamenitega Brega (možen ogled Breške hiše z izdelki domače obrti), do Glavnega trga, ki ga krase arkadni hodniki, mestna hiša in Kettejev vodnjak. Po želji in za doplačilo postanek v Dolenjskem muzeju, ki med drugim hrani izjemno zanimivo arheološko zbirko. Sledi še obisk lončarke in čebelarke (možnost ugodnih nakupov), nato pa vožnja v vinorodno Grčevje, od koder se odpira čudovit razgled po dolenjskih gričkih, vinogradih in dolinah. Ogled cerkve in prenovljenega baročnega oltarja sv. Jurija, nato pa postanek pri najstarejši zidanici, ki je vključena v ponudbo Turizem v zidanicah. Ogled zidanice in povabilo v klet... Iz zidanice se lahko spustimo peš (lep sprehod med vinogradi) ali z avtobusom do  Matjaževe domačije na Pahi, kjer nas bodo domačini pričakali v narodni noši. Po dobrodošlici nam bo gospodinja razkazala pred kratkim obnovljeno 150 let staro hišo, še bolj pa bo zanimivo v kleti, kjer nas bo gospodar pričakal s posebno napitnico. Na lesenem podu si bomo ogledali 20-minutno multivizijsko prezentacijo »Zgodba o cvičku«. V njej se nam bo predstavil sam cviček. Sledi še degustacija sestavin cvička: dolenjsko belo, frankinja, žametovka in kot vrhunec degustacije – kralj cvička. Zraven bomo poskusili ajdov kruh z orehi in sir. Popoldne sledi še obisk turistične kmetije, kjer bomo imeli degustacijo suhomesnatih proizvodov, nato pa pozno kosilo v zidanici (po željo imamo kosilo lahko tudi po ogledu Novega mesta in potem nadaljujemo s programom).  Na izletu so nam novomeščani pripravili tudi presenečenje in sicer srečanje z duhovnikom gospodom Dularjem, ki je dolgo časa maševal v Železnikih.

Cena: 40 EUR/osebo (najmanj 40 oseb)

Cena vključuje: prevoz, vse oglede po programu, splavarjenje s programom in cvičkom, ogled in degustacijo na Matjaževi domačiji, obisk čebelarke in lončarke, obisk kmetije in degustacija suhomesnatih proizvodov, kosilo, organizacijo in vodenje izleta.

SELO SELA SELE v Selcih


Prireditev SELO SELA SELE  28.6.2014 je bila izpeljana  na Športnem parku Rovn v Selcih.

Program srečanja:

Prihod gostov z dobrodošlico   900÷1000

Začetek uradnega dela    1030

- Sprevod s tablami in narodnimi nošami

- Izmenjava daril s predstavitvijo vasi (izmenjava daril bo pri prihodu vasi na prireditveni prostor

- Kulturni program (otroška folklorna skupina, kvartet pevcev, igrani skeči,…) 

Kosilo    1200     (dva menija od tega eden »na žlico«)  cena kosila 7eur

Družabne igre med vasmi

  Predstavitve – delavnice

    - Pajsanje hloda  1. družabna vaška igra ob 14.00           

    - Predstavitev klekljanja  od 10.00 do 16.00

    - Zabijanje žebljev     2. družabna vaška igra ob 14.30       

   - Balinčkanje zadetek v center  3. družabna igra ob 15.00 (do takrat boste imeli možnost treninga metanja v center za minimalno plačilo in za lepe nagrade. Tekmovanje bo potekalo neodvisno od vaških družabnih iger)                                        

   - Delavnica kovanja žebljev    od 10.00 do 16.00                              

   - Uganjevanje višine pršuta     od 10.00 do 15.30                          

   - Delavnica izdelave Dražgoških kruhkov  od 10.00 do 16.00

Predstavitev Selške doline       

Izleti  od 13.30 dalje do 16.00

- Z avtobusom v Dražgoše z razlago Dražgoške bitke

 - Z avtobusom v Železnike z muzejem in plavžem  

- Peš v Selca s cerkvijo sv.Petra in manjšim gasilskim muzejem

Dogodki

- Razstava tekmovalnih sank skozi čas (tekmovalno sankanje bilo in je še v Selcih zelo popularno)  

- Predstavitev kinološkega društva Selške doline

- Predstavitev PGD Selca

Zabaval nas bo ansambel Dor´ma cajt. 

Zaradi lažje organizacije prireditve vas prosim za čimprejšnjo potrditev udeležbe vsaj do 24.6.2014.

Če bi želeli svojo vas predstaviti s kakšnim nastopom oz. točko nam prosim sporočite in tega bomo tega zeloooo veseli. Obljubljamo da bo zanimivo in da boste pozabili na dolgčas.

Vsi, ki imate kakršno koli idejo in vsi, ki bi želeli pomagati ter sodelovati pri tem velikem projektu vas v TD Selca pričakujemo. Idejo ali pomoč lahko ponudite predsedniku Tomažu na telefonsko številko 031378751 ali pa na e mail tdselca@gmail.com

Vsi, ki imate kakršno koli željo ali potrebo po poslovnem sodelovanju (stojničarji, rokodelci, ...) pri tem projektu vas v TD Selca prav tako pričakujejo pri predsedniku Tomažu na telefonsko številko 031378751 ali pa na e mail tdselca@gmail.com.  

Poskrbljeno bo za ples, zabavo, pijačo in jedačo.  Torej se nam obeta veselica na kvadrat!   Pridite, pokažimo gostom Selško dolino v pravi luči.

Prireditev bo povezoval domačin Jure Thaler, glasbeno jo bodo pa zapolnili trenutno najbolj vroči domačini iz ansambla Dor ma Cajt.

SPONZORJI PRIREDITVE SELO SELA SELE 2014:

VELIKI sponzorji : Domel d.d., Alpmetal&Co. d.o.o. (TC Soriška planina),  Kopla d.o.o., KS selca, TD Selca in  Občina Železniki  MALI sponzorji : Javni zavod Ratitovec, Igor Marin s.p., Toni Mohorič transport, Vision studio d.o.o., Aktiv kmečkih žena selške doline, Aplus d.o.o., Lotrič Meroslovje d.o.o., Mesarstvo Čadež, Zavarovalnica Triglav, Goljevšček Jernej, PGD Selca, Sankaško društvo Selca, KUD Selca, SNOP, Župnija Selca,


GREMO GOR in GREMO GOR PA DOL

GREMO GOR in GREMO GOR PA DOL  je TD Selca organiziralo v nedeljo 25. 5 2014. 

Za pohod gremo gor so se pohodniki dobili ob 10.30 pred pošto v Selcih, od koder so jo mahnili po stari poti proti Sv. Mohorju. Pohod je vodil Gregor Habjan.  Pohoda iz Selc se je udeležilo nekaj čez 20 pohodnikov.

Pohodniki za pohod gor pa dol pa so startali v Topoljah ob 6h zjutraj in se podali preko Sv.Jedrti, Sv. Križa in Sv.Miklavža na skupen cilj SV. Mohor. Pohod je vodil Marko Čenčič. Pohoda se je udeležilo 9 pohodnikov.

Vsi pohodniki so si na vrhu lahko privoščili nekaj za osvežitev in skodelo golaža. Pohodnikov je bilo letos glede na odlične razmere na Sv. Mohorju manj kot smo pričakovali, toda vsi ki smo bili gor smo se pa imeli zelo lepo, ob zvokih pisane glasbe iz harmnonike. 

Drugo leto pa lepo vabljleni na Sv. Miklavž, ki je naš najvišji vrh v akciji Gremo Gor!

RAZDELITEV CVETJA

RAZDELITEV BALKONSKEGA CVETJA je bilo v torek, 22. aprila, ob 17. uri, pred OŠ Selca. Po rože so prišli različni vaščani, člani TD Selca pa  so dve sadiki dobili tudi v dar s strani TD Selca.

PREDSREČANJE PREDSTAVNIKOV VASI ZA PRIREDITEV SELA-SELE-SELO

Spoštovane SELANKE in spoštovani SELANI!  Predstavnike vasi, smo cel dan uspešno gostili na predsrečanju  5. aprila 2014 v Selcih. 

Najprej smo izvedli predsrečanje vseh predstavnikov Slovenskih Sel. To srečanje je bilo organizirano v Selcih, 5.aprila.2014. Na tem srečanju se smo dogovorili o vsem kar se bo na veliki prireditvi 28.6. dogajalo.  Skušali smo pokazati, kar največ zanimivega v Selški dolini, kar bi bilo predstavnikom vasi lahko všeč, da bomo potlej na velikem srečanju vsaj nekaj tega lahko ponudili tudi ostalim. 

MAŠKARADA

racman.jaka  Pozdravljene maškare in pustkoti. Tudi v letošnjem letu smo vas v nedeljo 2.3.2014 povabili ob 14h v Selca, kjer smo za vas priredili pravi pustni sprevod po vasi vse do Osnovne šole v Selcih. Dobili smo se pred gasilskim domom v Selcih, kjer ste vse maškare prevzele svoje številke, ki  smo jih kasneje ocenili ter poleg desetih najboljših prav vse maske tudi nagradili z lepimi nagradami naših sponzorjev. Lepo vabljeni! Za starše smo med tem časom tudi primerno poskrbeli, tako da jim ni bilo dolgčas.  Sicer nam ga je malce zagodlo vreme, ker je ravno v času prireditve ob  sicer dokaj toplem ozračju rahlo padal dež, tako da smo se bili nekateri že primorani stiskati pod dežnike. Hvala vsem staršem in vsem pustnim maskam, ker ste se udeležili naše prireditve. V Veselje nam je bilo ,da ste se tokrat udeležili pustnega sprevoda v daleč največjem številu do sedaj in da je bilo med vsemi maskami oppaziti tudi kar nekaj odraslih mask, kar je res super. Vse maske ste bile krasne in vas z veseljem povabimo tudi prihodnje leto. Smo hitri in učinkoviti.

Sponzorji nagrad ste bili na prireditvi večkrat omenjeni , oglaševani na veliki deski in objavljeni na naši internetni strani!  Sponzorji prireditve so bili: Alpmetal, Alples, Domel, TD Selca, Občina Železniki, Lotrič Merila, Športno društvo slepih in slabovidnih, Cvetje in darila Klavdija, Vision vezenje, Gorenjska banka, vrtnarstvo Stanonik, Javni zavod Ratitovec, LTO Blegoš, gostišče Zalogar, gasilsko društvo Selca, Lušina, brunarica Dražgoše, picerija grapa, medeni kruhki Cirila Šmid, gostilna pri Štihlnu, gostilna Trnje, ŠD Selca - rovn, Smučarski center Rudno, vaščani Topolj, Tomažin iz Bukovščice, frizerstvo Majda iz Selc, frizerstvo Mateja Gartner, Sinergija in MiraMar. Zahvaliti se pa moramo tudi Viliju Berce iz Selc in njegovi ekipi, ki so nam brezplačno ozvočili prireditev!  Hvala vsem in se priporočamo.

BAKLADA

Vabilo -  BAKLADA  TD SELCA ; VABIMO vas na pohod z baklami iz Selc in Dolenje vasi proti Podbabniku 1.1.2014 ob 18:00! 

Zbrali smo se v Selcih pred pošto in Dolenji vasi pred lokalom. Vsak udeleženec je dobil baklo brezplačno. Nato smo se odpravili po poti proti  Babniku, kjer se udeležneci z obeh krajev združimo. Ob toplem okrepčilu si voščimo srečno novo leto ter si ogledamo velik ognjemet. Udeležba je bila številčna, vreme nam je služilo, kljub malo bolj blatni poti.

Fotografije si lahko ogledate v naših galerijah slik.   Lepo vabljeni (TD Selca) 


2013     

 

MIKLAVŽEV POHOD 

Miklavžev pohod, z ogledom cerkvice in zaključkom na športnem parku Rovn.

Dobili smo se v nedeljo 8.12.2013 ob 9:00 uri na športnem parku ROVN v Selcih (4 km. pred Železniki), od koder smo se bomo po lovski meji odpravili na 955m visok Sv. Miklavž. 

Na vrhu si smo podrobno ogledali cerkvico Sv. Miklavža, ki je najbrž najstarejša tod okoli. Med vzponom smo si privoščili domačo malico. (domač kruh, zaseka in čaj divje češnje). Letos smo smer pohoda obrnili in smo se povzpeli navzgor po pohodnici iz Dolenje vasi in se vrnili nazaj po markirani poti naravnost v Selca.

Pohoda se je udeležilo 69 pohodnikov. Hvala vsem za udeležbo in se vidimo prihodnje leto.  Fotografije si lahko ogledate v naši Galeriji pohodov. 

 

50 LET TD SELCA

V letu 2013 TD SELCA praznuje jubiljenih 50 let. VABIMO VAS NA VELIKO SLOVESNOST V KULTURNI DOM Dr. JANEZA EVANGELISTA KREKA V SOBOTO 21.SEPTEMBRA 2013 ob 19h. PO SLOVESNOSTI VAS Z VESELJEM POVABIMO TUDI NA DRUŽENJE Z NAMI IN NEKDANJIMI PREDSEDNIKI TD SELCA. POKLEPETALI BOMO OB SKROMNI POGOSTITVI. VABLJENI - HVALA!

 

IZLET NA GOLI OTOK

Letos je izlet na  Goli otok odlično uspel izvedli smo ga v Soboto 14. septembra ob zelo lepem vremenu in ob polno številni udeležbi. Hvala vsem za udeležbe in se opravičujemo tudi vsem tistim, ki ste letos ostali doma zaradi prevelikega zanimanja. Izlet smo speljali po programu, ki ga je pripravil naš vodič.Odhod avtobusa iz Selca ob 05 uri. Vožnja mimo Ljubljane po avtocesti do mejnega prehoda, naprej mimo Reke, z vmesnim postankom . Sledi vožnja ob Bakarskem zalivu mimo Kraljevice čez Krški most na otok Krk do mesta Krk. Po prihodu se bomo vkrcali na ladjo, kjer nas bo prijazna posadka sprejela. Odpluli bomo mimo Stare Baške skozi Senjska vrata na Goli otok. Med plovbo nam  bodo pripravili malico - okusne sardelice, po dobrih 2 urah plovbe bomo prispeli na Goli otok. Na Golem otoku si bomo ogledali, kje je bivši komunizem 'prevzgajal'  državljane bivše Jugoslavije. Po otoku nas bo vodil RADOVAN HRAST - bivši zapornik (2x zaprt na Golem otoku in avtor knjige Viharnik), ki nam bo povedal zgodovino in svojo zgodbo iz otoka. V času socialistične republike Hrvaške so v zapor pošiljali v glavnem politične zapornike, kasneje pa so zapirali tudi ljudi, ki so zakrivili kazniva dejanja , včasih pa so zaprli tudi mladoletne prestopnike. Zapor je prenehal z delom leta 1988. Po končanem ogledu se bomo vkrcali nazaj na ladjo in odpluli naprej do otoka Sv. Grgur, kjer si bomo ogledali zloglasne zapore v katerih so bile zaprte samo ženske. Imeli boste tudi  prosto za odmor in po želji tudi kopanje. Za zaključek sledi plovba do Krka. Na povratku bo na ladji tudi kosilo. Povratek proti domu s krajšim postankom. Prihod v poznejših večernih urah.
 

Za člane TD Selca je cena nekoliko subvencionirana, za ostale pa žal ne moremo (lahko pa postanete član na izletu).

Člani TD Selca:         49,99  €        Nečlani:                     60 €

Seveda pa bomo dodatno kot vedno poskrbeli tudi za sendviče in tekoče okrepčilo.
Prijave sprejema: Sonja Čenčič, tel. 040 314 119 do zasedbe mest.

Zaradi same organizacije…… bomo tokrat pobirali tudi akontacijo v znesku 20€.

 

GREMO GOR in GREMO GOR DOL

Pohod je bil tokrat usmerjen na Sv. Jedrt nad Lajšami. Pohoda Gremo gor se je udeležilo nekaj čez 100 pohodnikov. Na naš večji in napornejši pohod pa se je tokrat odpravilo le 9 pohodnikov. Na cilju smo se pomerili tudi v streljanju z zračno puško (rezultati). Po pogostitvi in kratkem počitku pred vrnitvijo nazaj v dolino smo razdelili še majice našim najzvestejšim pohodnikom, ki so v obdobju štirih let obiskali vse štiri vrhove v okviru pohoda Gremo gor.

Opis pohodov:

Gremo gor - Start v nedeljo 12.5. ob 10.30 izpred pošte v Selcih. Podali se bomo na pot do Svete Jedrti po bližnjicah mimo Lajš! Pohod bomo vodili člani TD Selca. Na pohod se lahko podate tudi samostojno po katerikoli poti želite.  Pohod je namenjen družinam in otrokom. Na prireditvenem prostoru bo navoljo okrepčilo in zabavne igre za otroke.

Gremo gor pa dol - Start je v nedeljo 12.5. pri cerkvici Sv. Jedrt ob 6.00 zjutraj. Pohod preko Sv. Križa, Sv. Miklavža, Sv. Mohorja vse nazaj do Sv. Jedrti vodita Edo Pohleven in Florjan Šturm. Pot je krožna po vseh vrhovih okoli vasi Selca. Zbrali se bomo 12.5. pri cerkvi v Lajšah nad Selci ob 6:00 in se najprej podali proti 954m visokemu sv. Mohorju, se spustili v dolino pomalicali in nato na 955m visok sv Miklavž. Nato sledi spust v dolino in vzpon proti sv. Križu in naprej do sv. Jedrti nad Lajšami, kjer bomo krožno pot zaključili. Tako bomo obkrožili dolino in obiskli vse 4 cerkvice, ki kraljujejo na teh vrhovih. Pot je daljša a ne pretežka, vendar traja 6-7 ur, tako da je primerna za malo bolj uhojene pohodnike. Na cilju se bomo okrepčali in poveselili ob zvokih harmonike. Pohod z malico je brezplačen.

Za hrano in pijačo bomo poskrbeli, tako da si boste ob zaključku lahko privoščili vroč golaž in hladno pijačo. Z veseljem vas povabimo, da ostanede v naši družbi in v družbi ansambla Ideal celotno nedeljsko popoldne.

Ponovno obračamo list štirih pohodov, torej je ponovno leto, ko razdelimo našim zvestim pohodnikom majice v znak zvestobe. Pridite, želimo si toplega sonca in vaše družbe.

Vabljeni  Info: tdselca@gmail.com, www.selca.si,  gsm: 031378751  (Tomaž)

TABELA POHODNIKOV GREMO GOR in GOR PA DOL

 

OGLARSKI POHOD

Turistično društvo Selca in oglarji izpod svetega Mohorja v nedeljo, 28. aprila 2013 organizirajo tradicionalni pohod po oglarski poti svetega Mohorja. Pohod se prične ob 9.00 uri v Ševljah, na križišču pri ekološkem otoku.  

 

RAZDELITEV ROŽ

Sreda 24. 2. 2013 ob 1630 pred Osnovno šolo v Selcih -  razdelitev sadik okenskega cvetja, članom TD Selca!  Sadike bodo pridobljene s strani cvetličarne Klavdija iz studena!

 

MAŠKARADA

Maškarada za otroke je bila organizirana na pustno nedeljo 10.2.2013. Zbrali smo se ob14h na prenovljenem vaškem trgu pred gasilskim domom v Selcih. Od tu smo se po vasi sprehodili v pustnem sprevodu vse do OŠ Selca, kjer je izbrana komisija ocenila katere maske so tiste, ki so prejele najboljše nagrade. S simboličnimi nagradami smo nagradili vse maske, ki so se udeležile pustovanja pri nas v Selcih. Veseli smo bili tudi vas, zato le pridite še drugo leto in z našim racmanom, ki vas bo ponovno zabaval, doživite kakšno pustno norčijo.

 

BAKLADA

Vabilo -  BAKLADA  TD SELCA     V torek 1.1.2013 smo se dobili ob 18.00 pred pošto v Selcih in pred barom v Dolenji vasi. Iz obeh krajev smo se z baklami napotili proti stičišču obeh pohodov (dobili smo  se pod Babnikom).  Za okrepčilo je bilo poskrbljeno, prav tako za bakle in organizacijo pohoda.  Ko sta si vasi voščili novoletne želje nas je bilo zbranih kar nekaj ljudi čez 100.  Pod Babnikom smo priredili največji ognjemet v občini Železniki, ki je ponovno navdušil zbrano občinstvo. Lepo vabljeni, da se nam prihodnjhe leto pridružite od vsepovsod!  Pod babnikom si bomo ponovno voščili srečno v letu 2014!  Več si lahko ogledate v naših galerijah.


2012  

MIKLAVŽEV POHOD

Komaj smo čakali na Miklavžev pohod. Ponovno je bil start in zaključek na športnem parku Rovn. Pohod je bil izpeljan v nedeljo 9.12.2012  z začetkom ob 9h dopoldan. Vsekakor smo vas pričakovali še v večjem številu. Vreme nam je postreglo s čudovitimi razgledi in prelepo naravo, tako da smo se imeli zelo lepo, tako kot vsako leto. Pohod je bil organiziran brezplačno  poleg tega pa smo se ob koncu odločili da pohodnikom tudi častimo odličen bograč, ki so ga pripravili v taverni Rovn. Pohod je bil srednje zahteven je ob tej količini snega trajal do 5 ur. Hvala lepa vsem pohodnikom za udeležbo. Ob koncu smo nagradili tudi Bertoncelj Berto; redno pohodnico na Sv. Miklavž, ki je do danes v tem letu še vsak dan dostopila na vrh! Čestitamo!

IZLET TD SELCA

Izlet TD Selca  je predviden v soboto 20. oktober 2012! Pot nas bo tokrat vodila prav v center Maribora, kjer si bomo ogledali mesto in njegove starodavne značilnosti. Po vsej verjetnosti bomo tokrat iz Ljubljane potovali z vlakom vse do Maribora, kjer se bomo potlej premikali peš. Peš pot po Mariboru je dolga od dva do tri kilometre. Po tem si bomo ogledali še njihov park s tremi ribniki in akvarij. Nato pa kosilo v eni izmed vinskih kleti!  Prijave pri Sonji Čenčič. (pridržujemo si pravico do rahlih sprememb programa v primeru kakršnih koli težav pri organizaciji)

Izlet v Maribor 20.10.2012

6.45                 odhod iz Selc do Celja

8.00 – 9.00      prosto za kavico  v starem delu Celja

9.00 do 9.18    čas za sendvič na železniški postaji

9.18 – 10.15    vlak Celje – Maribor

11.00 – 14.00 ogled Maribora z vodičem , vmes ob 

12.00 – 13.00  degustacija vina v Hiši Stare Trte

14.30 – 16.30 kosilo v restavraciji in pivnici Štajerc

17.00 – 18.00 Akvarij - Terarij

18.15               avtobusni ogled Maribora

21.30               prihod domov (najkasneje 21.40)

   Vlaki EuroCity (EC) so visoko kakovostni mednarodni vlaki, ki vozijo na magistralnih progah v mednarodnem prometu in povezujejo pomembna gospodarska in turistična središča v Sloveniji in Evropi. Vozni čas vlakov EC je krajši, imajo manj postankov, večina ima klimatizirane vagone in ponudbo gostinskih storitev. Za vlake EC je treba plačati dodatek.

 Maribor in njegovo staro mestno jedro vas bosta navdušila s svojimi kulturno-zgodovinskimi znamenitostmi in gostoljubnostjo Mariborčanov. Vzemite si čas in odkrijte najprikupnejše kotičke mesta: čudovite mestne trge z znamenitimi stavbami, Lent z najstarejšo vinsko trto na svetu, Mestni park s tremi ribniki in Piramido…  V  uličicah vabijo številne kavarne in čajnice, kjer lahko polni doživetij sklenete potepanje po mestu in poklepetate s prijatelji.

Ključne zanimivosti Maribora:

    Hiša Stare trte je Hiša, na katere pročelju raste Stara trta, najstarejša trta na svetu,
ki je s starostjo preko 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov. Nekoč je bila sestavni del obrambnega mestnega obzidja, od leta 2007 pa vabi turiste kot osrednji vinsko-kulturni hram. Je hram vinske tradicije in kulture Maribora, Štajerske in Slovenije, ki predstavlja zgodovino in pomen Stare trte, kulture in dolge tradicije vinogradništva in vinarstva na tem območju.

Hiša Stare trte je razstaviščni prostor z vodenimi ogledi bogate vinske dediščine, muzejskih eksponatov, upodobitev sort vinske trte bratov Kreuzer, nadvojvode Janeza, zaslužnega za razvoj vinogradništva na Štajerskem…

Hiša Stare trte je prodajno mesto

Kosilo pri Štajercu  (ob prijavi lahko izberete menu)

MENU 

goveja juha s svežimi fritati ali gobova juha

tržaški lignji in  blitva s krompirjem

svinjski dunajski zrezek, dušen riž in ocvrt krompir

piščančji zrezek v gobovi omaki, dušen riž in ocvrt krompir

mešana solata

tiramisu


Akvarij je pravi podvodni svet v malem - danes v devetintridesetih velikih akvarijih, ki posnemajo rečna, jezerska in morska okolja iz vseh koncev sveta, plava 120 različnih vrst rib. Obiskovalce najpogosteje pritegnejo piraje (južnoameriške sladkovodne roparske ribe z zelo ostrimi zobmi), navdušujejo jih raznobarvne in nenavadne (eksotične) tropske ribice, zanimive pa so tudi živali iz Jadranskega morja.

Terarij sicer nima tako dolge tradicije kot Akvarij; gre za nov oddelek, ki predstavlja več kot sto vrst plazilcev, dvoživk in insektov! Obiskovalci spoštljivo zrejo v najbolj strupene kače na svetu (vitka napadalna afriška mamba, ameriška klopotača z roženim obročkom na repu, velika afriška kobra...), čudijo se kačam velikankam (nestrupen, vendar zelo močen piton in prav tako velik udav, ki žrtev zaduši ali celo zdrobi), gledajo, kako želve brezskrbno lezejo po krokodilih, opazujejo legvane (zelo velik kuščar s kožno gubo pod vratom, živeč v Srednji in Južni Ameriki ter Indoneziji) in varane (indonezijski kuščar z dolgo glavo in vratom, debelim repom in globoko preklanim jezikom)... in komaj verjamejo, da na svetu živijo tako nenavadne živali. 

SELO, SELA, SELE

Nekaj naših članov je šlo v goste v Selo pri Ronkah v sosednjo Italijo. Bilo je fino in poučno. Spoznali sorazlične igre in dogodke, ki so nam jih italjani pripravili. Prihodnje leto pa spet nekam na obisk.

GREMO GOR  in GREMO GOR PA DOL

20.5.2012 ob 10.30 smo iz centra vasi odšli na tradicionalni pohod GREMO GOR in vedno bolj uveljavljenipohod  GOR PA DOL ob 6h iz Rovna. Letos smo šli na  Sv. Križ. Na vrhu je cerkvica. Ker je pohod krajši približno 1,5 ure je primeren predvsem za družine z manjšimi otroci. Na vrhu smo se okrepčali in poveselili ob zvokih ansambla IDEAL. Na vrhu je bila tudi zabavne igre za otroke, tako da staršem ni bilo potrebno skrbeti za zabavo najmlajših.

Gor pa dol! Pot je krožna po vseh vrhovih okoli vasi Selca. Najprej smo se povzpeli na 955 visok sv.Miklavž, se spustili v dolino in spet takoj na 954m visok sv.Mohor. Pred vrhom smo še pomalicali. Nato smo po razgibanih gozdnih poteh prišli do sv.Jedrt in nato še do cilja na sv.Križu. Tako smo obkrožili dolino in obiskli vse 4 cerkvice, ki kraljujejo na teh vrhovih. Pot je daljša a ne pretežka, traja 6-7 ur, tako da je primerna za malo bolj uhojene pohodnike. Pohod z malico je bil ponovno brezplačen.

POHOD PO OGLARSKI POTI

Pohod po oglarski poti je bil v nedeljo 29.4.2012 ob 9h dopoldne iz Ševelj. Pridružite ste se pohodnikom v velikem številu na prelepi pohodniški poti do Sv. Mohorja in ob vzporednem ob prikazu oglarskih del naših oglarjev!

RAZDELITEV SADIK BALKONSKEGA CVETJA

Pred šolo smo 21.4. 2012 ob 16.30h tudi letos med svoje člane razdelili nekaj 100 sadik balkonskega cvetja. Članom smo z dvema sadikama rdečih bršljank pripomogli k lepši ureditvi svojih balkonov oz. oken.

OČIŠČEVALNA AKCIJA V SELCIH IN OKOLICI

24.3.2012 ob 9h,  ni uspela tako, kot bi si želeli. Akcije so se udeležili trije vaščani. Veliko otrok in staršev se je akcije udeležilo v okviru šole in nekaj odraslih se je akcije udeležilo v okviru ŠD Selca na športnem parku Rovn! 

PRIREDITEV OB 30 LETNICI FOLKLORE V SELCIH

Praznovali smo 30 letnico folklore v Selcih. Praznovanje se je odvijalo 31. marca 2012, ob 19. uri v dvorani na Češnjici (zraven bencinskega servisa). Zaplesale so štiri generacije folklornic in folkornikov folklore v Selcih. Prva generacija pri gospe Pavli Suwa se je predstavila na otvoritvi nove Podružnične šole v Selcih, 22. avgusta 1982. Zaplesala bo tudi prva generacija Sonje Čenčič, ki je začela plesati leta 1998. Seveda so se vam predstavili tudi 40 folklornic in folklornikov, ki folkloro obiskujejo v tem šolskem letu. Nastopili so tudi harmonikarji folklore in pevski zbor PŠ Selca.

Ob tej priliki smo izdali tudi bilten z naslovom 30 let folklore v Selcih. Možno ga je bilo kupiti na prireditvi, cena je 2€. Kdor ga še ni kupil ga lahko kupi v turistični poslovalnici v muzeju vŽeleznikih.

Kako sta se najstarejši folklorni skupini Selca pridno pripravljali na ponoven nastop po več letih si lahko ogledate v galeriji slik.  Več o prireditvi pa si oglejte v galeriji slik.

POTOPISNO PREDAVNJE O INTERNACIONALNIH PARKIH PO SVETU

SPREHOD PO NARAVNIH PARKIH V ZDA IN AVSTRALIJI  z avanturistom Jernejem Goljevščkom iz Selc, ki je bil prvič v naši družbi, je za vas organiziralo TD SELCA.  Vstopnine ni bilo! Predavnje le bilo v dvorani Kulturnega doma v Selcih. Predavnje je bilo lepo obiskano!  Hvala lepa za vaš obisk in s tem tudi vašo podporo delavanju TD Selca!

NATEČAJ - OCENJEVANJE VHODNIH VRAT

Podelitev nagrad za najlepše VHODNA VRATA pod okriljem TD SELCA- natečaj 2011. Podelitev nagrad prvim štiri je bilo v Soboto 10.3. 2012 ob 21h.  Med 10 najboljših so prišli kandidati iz vseh vasi, ki jih pokriva TD Selca. V ožji izbor med 4 najboljše pa so po izboru kjomisije prišli Prevc Nada, Čadež Janez, Pavle Mohorič in Pavle ...! Vrstni red na koncu ste izglasovali vi, ki ste bili prisotni na občnem zboru! Prvim štirim smo podelili priznanja v obliki uokvirjene slike, kjer je opodobljeno s starni slikarke Darje Zupan! 1. mesto so dosegli Jelenčevi iz Selc, 2. mesto Španovi iz Dolenje vasi, 3.mesto vikend pr Krulc iz golice in 4. mesto so si priborili Pr dežman v Selcih.

OBČNI ZBOR

Občni zbor TD SELCA je bil  s strani krajanov Selc, Dolenje Vasi, Topolj, Kališ, Lajš in Golice nadpovprečno obiskan. Na dan pred volitvami sta nas obiskala tudi oba kandidata za župansko mesto, na kar smo še posebej ponosni. Vsi srčno upamo da jima je bil občni zbor všeč in se bosta v prihodnje še udeležila naših aktivnosti. Pogrešali smo predstavnike preostalih društev s katerimi občasno sodelujemo. Jernej Goljevšček je s svojim predavnjem močno obogatil naš občni zbor in mu dal dodatno vrednost.

MAŠKARADA

V NEDELJO 19.2. NAM JE ODLIČNO USPELA MAŠKARADA oz. PUSTNI KARNEVAL
STARTALI SMO IZPRED GASILSKEGA DOMA V SELCIH OB 14h. 
 
VSE OTROŠKE MASKE SO BILE NAGRAJENE! ZAHVALJUJEMO SE VSEM SPONZORJEM! POTRUDILI STE SE IN ZATO SE VAM ZAHVALJUJEMO. OB TEJ PRILOŽNOSTI VAS POVABIMO NA OGLED SLIK V NAŠI GALERIJI!
 
Sponzorji letošnje maškarade TD Selca so bili: Alpmetal, Alples, Domel, občina Železniki, Lotrič Merila, Športno društvo slepih in slabovidnih, Cvetje in darila Klavdija, Vision vezenje, Gorenjska banka, vrtnarstvo Stanonik, Javni zavod Ratitovec, LTO Blegoš, gostišče Zalogar, gasilsko društvo Selca, Lušina, brunarica Dražgoše, picerija grapa, medeni kruhki Cirila Šmid, gostilna pri Štihlnu, gostilna Trnje, ŠD Selca - rovn, Smučarski center Rudno, vaščani Topolj, Tomažin iz Bukovščice, frizerstvo Majda iz Selc, frizerstvo Mateja Gartner, Sinergija in MiraMar.
 
 

BAKLADA

8. baklado zapored smo izpeljali v NEDELJO 1.1.2012 v dokaj toplem vremenu in z doselej najštevilčnejšim obiskom. Udeleženci so v večini prišli iz Selc in Dolenje vasi. Zdaj že dodobra tradicionalne baklade so se udeležili tudi iz Železnikov, Škofja Loka, Poljan, Kališ .... Vsi smo bili priča romatičnemu vzdušju in do sedaj najdaljšemu in seveda prekrasnemu ognjemetu! Udeležencem se zahvaljujemo za prostovoljne prispevke in vas povabimo k ogledu fotografij iz dogodka v naših galerijah.

Vabilo - BAKLADA  TD SELCA       V nedeljo 1.1.2012 se dobimo ob 18.30 pred pošto v Selcih in pred barom v Dolenji vasi. Iz obeh krajev se bomo z baklami napotili proti stičišču obeh pohodov (dobimo se pod Babnikom).  Za okrepčilo je poskrbljeno, prav tako za bakle in organizacijo pohoda.  Pod Babnikom nas pa čaka še velik ognjemet, ki bo ponovno navdušil zbrano občinstvo. Lepo vabljeni, da se nam pridružite od vsepovsod!  Pod babnikom si bomo ponovno voščili srečno v letu 2012!


2011           

MIKLAVŽEV POHOD

MIKLAVŽEV POHOD, 4.12.2011  ob 9.00poglej - klikni vabilo,    Ponovno smo se imeli lepo, na tem našem že dodobra tradicionalnem pohodu. Lansko leto smo imeli obilico snega, letos je bilo pa malenkost več blata kot običajno. Pohoda se je udeležilonekaj čez 60 pohodnikov. Ob poti navzgor nas je TD Selca presenetilo z kruhki z zaseko in toplim čajčkom, nekateri pa smo poleg zvrnili še en štamperle sadjevca. Ob koncu pohoda nas je v Taverni rovn pričakal bograč, ki smo ga z užitkom pospravili.  Veliko nas se sreča le enkrat na leto in to na Miklavževem pohodu, kar je še poseben čar tega pohoda. Vseh smo veseli in se vas veselimo tudi v prihodnje; zato lepo povabljeni tudi drugo leto. 

IZLET TD SELCA

IZLET JE KRASNO USPEL, UDELEŽILO SE GA JE 30 ČLANOV IN VSI SO BILI ZELO ZADOVOLJNI.

V SOBOTO, DNE 1. OKTOBRA 2011 NA IZLET V DOLINO SOTLE

Program izleta:

Odhod iz Selc ob 7. uri proti Ljubljani, mimo Celja v Podčetrtek. Tam nam bodo s kratkim filmom prikazali okoliško pokrajno, razkazali nam bodo terme Olimija, tam bomo popili tudi kakšno kavo. Predvidoma si bomo v Podčetrtku ogledali še neko zanimivost, vendar se še nismo odločili kaj in naj bo to skrivnost. Nato se bomo iz Podčetrtka odpravili proti gradu Podsreda, kjer si bomo grad tudi ogledali.

Da ne bo naporov preveč se bo potrebno okrepčati zato bomo zavili na kosilo, kjer se bomo dodobra odpočili.

Po kosilu bomo zavili čez mejo pogledat naše sosede (imejte osebno izkaznico s seboj !!!!) in da obiščemo bližnji Kumrovec, kjer bomo videli kako je TITOVO rojstno selo preživelo skozi desetletja.

Proti koncu si bomo ogledali še Repnice, to so jame ki so jih kmetje kopali v kremenčev pesek za shranjevanje kmečkih pridelkov, predvsem repe, sedaj pa jih največ uporabljajo kot vinske kleti.

Na vseh krajih nas bodo čakali domači vodiči, tako, da bo zadeva predstavljena tako kot je potrebno.

Vsi prisrčno vabljeni in upamo da vam bo izlet všeč. Za sendviče in ostalo bo poskrbljeno tako, da rabimo samo še dobro voljo in to je to.  

Cena izleta: Člani TD Selca:         35  €,  Nečlani:                     45 €,  otroci do 15. leta       20 €.

Prijave sprejema: Sonja Čenčič, tel. 040 314 119 do zasedbe mest oziroma do najkasneje 28. septembra 2010.

Plačilo izleta na avtobusu! (Ne pozabite na osebno izkaznico za prečkanje SLO-HR meje)

                                                                             TD Selca 

SELO, SELA, SELE, SELCA 

Prireditev je bila letos 25.6. v Račjem Selu na Dolenjskem. Prijave je zbirala Sonja Čenčič in sicer do 21.6. 2011. Prijavnina za člana je znašala 10 eur.  Prireditev je celodnevna. Odhod je bil v jutranjih urah in prihod v večernih!  Prireditve smo se udeležili v svetlo plavih majicah z logotipom TD SELCA na levem rokavu. Kdor majice še ni imel jo je dobi! Udeležilo se nas je dobrih 20 članov in prav vsi smo se dobro zabavali. Prireditev je bila zanimiva in smo se najedli in naplesali.  Za darilo smo TD Račjem selu prinesli medeno račko z logotipom TRD selca. Hvala  vsem ki ste se udeležili te prireditve v imenu TD Selca.!

POHOD GREMO GOR in POHOD GOR PA DOL

 na Sv. Miklavž

TD Selca organizira že tradicionalni pohod GREMO GOR na enega izmed štirih vrhov v okolici Selc. Značilnost vseh 4. vrhov je, da imajo cerkvico na vrhu in vsi imajo v imenu sveti!        KDAJ: nedelja 5.6.2011 ob 10:30 uri iz Selc. Na Sv. Miklavžu bo poskrbljeno na zabavo in okrepčilo. Vabljeni vsi, saj je pohod primeren za vse starosti.

V sklopu prireditve GREMO GOR bo potekal tudi zahtevnejši 6 urni pohod GREMO GOR-DOL preko vseh štirih vrhov naenkrat.    KDAJ: isti dan ob 6.uri na Športnem parku ROVN v Selcih.     OPIS POTI: Na začetku vzpon na Sv. Križ, nato po položnejši poti preko Dražgoš in Sv.Jedrti do Sv.Mohorja. V Vasici pod Mohorjem nas čaka zaslužena malica, in tam si bomo nabrali moči za zadnji del poti. Sledi spust preko Pozirna v Dolenjo vas ter še zaključen vzpon na Sv.Miklavž.  Na cilju bomo približno od 12 do 13 ure. Ta pohod je zahtevnejši, in je primeren za pohodnike, ki so vajeni daljših pohodov

Štartnine NI - vsi udeleženci GOR-DOL dobijo na poti malico, ter pijačo na cilju zastonj !!!

 

Zmagovalka v Streljanju s plinsko pištolo in ob hudi konkurenci je bila Sabina Trpin.

Zmagovalec v ocenjevanju višine budjole (in jo je tudi odnesel domov) je bil ...

Zmagovalec v odmerjanju korakov iz Selca na Miklavža in prejemnik suhe Salame je bil ...

 

POHOD PO OGLARSKI POTI 

Oglarski pohod oz. pohod po oglaski poti, v sredo 27.4. 2011. Pričetek v Ševljah pri Vojkotu ob ...,  Pohod vodi mimo Hudega laza do Pozirna in nato naprej v zadnji vzpon do Sv. Mohorja. Ko smo enkrat na Cilju je potrebno priti tudi nazaj!. Veliko lepih trenutkov smo preživeli v družbi oglarjev in lepe pozdrave za njihov tru iz TD Selca! 

RAZDELITEV ROŽ MED ČLANE TD SELCA

Razdelitev balkonskega cvetja (dve sadiki rdečih bršljank), med člane TD Selca!  Četrtek 21.4.2011 ob 16h30.  Razdelitev sadik JE USPEŠNO potekala neposredno v cvetličarni stanonik v Selcih. Lepo ste bili vabljeni vsi člani in seveda tudi ostali, ki ste se želeli pridružiti našemu društvu, ker ste ob prevzemu dveh sadik lahko plačali tudi članarino in seveda tokom leta tudi dodatne ugodnosti!

DELOVNA AKCIJA - UREJANJE MIKLAVŽKA POHODNIŠKE POTI

Akcija je bila v  soboto 9.4. 2011 Udeležilo se jo je zelo malo naših članov a vseeno se je nekaj le postorilo.  Delovna akcija je bila končana ob 14h.

POTOPISNO PREDAVNJE O SLOVENSKIH GORAH

SLOVENSKE  GORE - PREDAVANJE z gospodom Francetom Kokaljem, ki je bil v naši družbi že tretjič, je za vas organiziralo TD SELCA.  Vstopnine ni bilo! Predavnje le bilo v dvorani Kulturnega doma v Selcih. Predavnje je bilo lepo obiskano!  Hvala lepa za vaš obisk in s tem tudi vašo podporo delavanju TD Selca!

NATEČAJ - OCENJEVANJE BALKONSKIH OGRAJ

Podelitev nagrad za najlepše balkonske ograje pod okriljem TD SELCA- natečaj 2010. Podelitev nagrad prvim štirim bo v Soboto 26.3. 2011 ob 21h.  Med 10 najboljših so prišli Hajnihar Franc, Prevc Nada, Rakovec Matjaž, Krek Jože, Štalec Janez, Prevc Darko, Bokal Boštjan, Benedik Janez, Rovtar Janez in Lavtar Tomaž.  V ožji izbor med 4 najboljše pa so po izboru kjomisije prišli Bokal Boštjan, Rakovec Matjaž, Hajnihar Franc in Krek Jože! Vrstni red na koncu ste izglasovali vi, ki ste bili prisotni na občnem zboru! Prvim štirim smo podelili priznanja v obliki uokvirjene slike, kjer je opodobljeno s starni slikarke Darje Zupan! 1. mesto so dosegli Hajniharjevi iz Selc, 2. mesto Krekovi iz Dolenje vasi, 3.mesto hiša Matjaža Rakovca iz Dolenje vasi in 4. mesto gospodinstvo Bokalovih iz Selc.

OBČNI ZBOR

Občni zbor TD SELCA je bil  s strani krajanov Selc, Dolenje Vasi, Topolj, Kališ, Lajš in Golice povprečno obiskan. Pogrešali smo predstavnike preostalih društev s katerimi občasno sodelujemo. France Kokalj je s  predavnjem o Slovenskih gorah obogatil naš občni zbor.

MAŠKARADA

Pustek hrustek je bil spet uspešno z nami!! Zbor maškarcje bil 6. marca v Selcih pred Gasilskim domom ob 14h, nato smo se s pustnim sprevodom preselili pred OŠ Selca, kjerje bilo pustno rajanje vseh 140 mask. Naša Račka je malčke močno motivirala in z veseljem pozdravila stare znance naših prireditev.Vsi otroci, so kot vedno, prejeli lepe nagrade naših sponzorjev ki se jim ob tem tudi zahvaljujemo za njihovo podporo.Sponzorji letošnje maškarade TD Selca so bili: Alpmetal, Alples, Domel, občina Železniki, Lotrič , Športno društvo slepih in slabovidnih, Cvetje in darila Klavdija, Vision vezenje, Gorenjska banka, vrtnarstvo Stanonik, Javni zavod Ratitovec, LTO Blegoš, gostišče Zalogar, gasilsko društvo Selca, Lušina, brunarica Dražgoše, picerija grapa, medeni kruhki Cirila Šmid, gostilna pri Štihlnu, gostilna Trnje, ŠD Selca - rovn, Smučarski center Rudno, vaščani Topolj, Tomažin iz Bukovščice, frizerstvo Majda iz Selc, frizerstvo Mateja Gartner, Sinergija in MiraMar.

BAKLADA

7. baklado zapored smo izpeljali v SOBOTO 1.1.2011 v prekrasni zimski idili s čudovitim dokaj številčnim obiskom. Udeleženci iz Selc in Dolenje vasi ter posamezniki iz drugih krajev (Železniki, Golica, Luša, Škofja Loka, Bled..), so bili priča romatičnemu vzdušju in prekrasnemu ognjemetu! Udeležencem hvala za prostovoljne prispevke. Slike si oglejte v naših galerijah.


2010       

MIKLAVŽEV POHOD

TRADICIONALNI MIKLAVŽEV POHOD nam je v soboto 4. 12. 2010 z začetkom ob 9h na športnem parku Rovn ponovno odlično uspel. Pohoda se je udeležilo kar nekaj ljubiteljev pohodništva, nekateri izmed njih tudi že petič zapored. Pohod je potekal v lepem snežnem vremenu, kar nam je sicer pohod malenkost otežilo a zato toliko izboljšalo vzdušje in družabnost. Hvala vsem prisotnim in vabljeni tudi v prihodnje! Hvala tudi vsem ki so kakorkoli prispevali k uspešnosti izvedbe pohoda.Slike si lahko ogledate na naši strani pod rubriko Galerije, pohodi.

IZLET TD SELCA

Odhod iz Selc V SOBOTO 2. OKTOBRA OB 7. uri proti Ljubljani, mimo Grosupelj do Turjaka, kjer bo krajši postanek za jutranjo kavo ali čaj. Tam si bomo ogledali Turjaški grad. Z vožnjo bomo nadaljevali mimo Velikih Lašč in Sodražice, do romarske cerkve v Novi Štifti, kjer si bomo cerkev ogledali. Pot nas vodi nato v Loško dolino do Kozarišč, kjer leži ob robu snežniških gozdov idiličen grad Snežnik, ki se v dokumentih prvič omenja leta 1268. Današnjo trinadstropno stavbo iz srede 15. stol. obkroža renesančno obzidje. Ob gradu sta dve jezerci in nekaj lepih drevoredov. Grad je imenitno obnovljen, tako da bomo videli marsikaj zanimivega. Tam je tudi muzej o gozdnih živalih in o zgodovini lova na polhe, vendar si muzeja zaradi časovne stiske najbrž ne bomo ogledali.

Po grajskih ogledih se nam bo prilegel počitek, tako da bo letos namesto večerje kosilo. Po kosilu nas namreč čaka ogled Križne jame,ki je edina kraška jama, v kateri še lahko najdemo pričevalca zgodovine: okostje jamskega medveda, ki je ostal ujet v jami in času. Ime je jama dobila po kapnikih, ki tvorijo lik križanja Jezusa iz krščanske zgodovine. Ta del je tudi osrednji v jami, do njega pa vas pot vodi čez številna jezera, vseh je 22, in rove. (Vodnik pod obvezno priporoča: dolge hlače, pulover in DODATNE tople nogavice (za v škornje).

Nato se bomo vrnili pod Slivnico in ob Cerkniškem jezeru bomo nadaljevali do Dolenjega jezera, kjer si bomo ogledali maketo presihajočega Cerkniškega jezera in etnološko zbirko, ki obsega vse pripomočke za stari način ribolova, več vrst starih lesenih drsalk, čoln drevak ter pribor za rezanje in spravilo ledu. Del zbirke tvorijo tudi male lesene makete, ki predstavljajo prevoz lesa, sena in živine preko jezera.Izleta se je udeležilo kar nekaj prijateljev TD SELCA in le ti so se imeli fino ter so doživeli ; vsaj kakor pravijo enega boljših izletov. Lepo vabljeni naslednje leto.

SELO SELA SELE

26.6. 2010 - PREKMURJE (Vlado Kreslin) Srečanje se je udeležilo lepo število Selčanov oz članov TD Selca. Prekmurci so nam popestrili dan z razločnimi dejavnostmi, dobro postrežbo in s prijetnim programom. Drugo leto se srečamo na belokranjskem! Kmalu kandidiramo tudi mi za izvedbo prireditve.

FOLKLORNI VEČER (TRETJIČ)

5.6. 2010 FOLKLORNI VEČER; Dobili smo se v OŠ SELCA ob 19. Prišlo je resnično veliko obiskovalcev ; hvala lepa. Hvala lepa tudi vsem folklornim skupinam, ki ste nastopale na našem 3.folklornem večeru.

GREMO GOR in GOR PA DOL

23. maj. 2010 Gremo GOR na Sv. Mohor. Pohod se je pričel izpred pošte v Selcih ob 10.30. Pohod smo vodili člani TD Selca. Izpred pošte smo odšli točno ob 10.30. Pohod je bil namenjen starim in mladim, ter seveda tudi družinam. V prihodnje se nam pridružite tudi vi ki tokrat niste šli z nami. Na Mohorju je bilo veselo z Medardom iz Lajš, ki je veselo vlekel svojo harmoniko! Za hrano in jedačo je bilo poskrbljeno, kakor tudi za družabno zabavni del z različnimi igrami. Udeležencev pohoda je bilo okrog 100, kar pomeni da je bil pohod tudi tokrat lepo obiskan. Oglejte si slike v naših galerijah! Hvala lepa za udeležbo in vašo zvestobo TD Selca.

23. maj. 2010 Gremo GOR PA DOL; preko 3 Selških vrhov na Sv. Mohor. Pohod se je pričel pri žagi v Topoljah ob 06.00. Pohod smo vodili člani TD Selca. Izpred Žage v Topoljah smo odšli točno ob 6.00. Tokrat se je pohoda udeležilo 16 dobro uhojenih planincev. Na Mohorju smo jih ostali z veseljem pričakali. Oglejte si slike v naših galerijah! Hvala lepa zavašo zvestobo TD Selca in udeležbo na dokaj napornem pohodu.

OGLARSKA POT

Na oglarski poti je bilo zanimivo, ob številčni udeležbi in dobri organiziranosti, je bolo prav vsem pohodnikom prijetno. Oglarji kakor tudi vsi ostali so se potrudili in pohodnikom dodobra popestrili pohod z različnimi dobrotami domače kuhinje. Hvala vsem za udeležbo in vas prihodnje leto spet povabimo! Oglejte si slike v naših galerijah!

RAZDELITEV CVETJA IN PREDAVANJE O BALKONSKIH RASTLINAH

Ob dnevu zemlje 22. 4 .2010,četrtek, ob 16:30 uri v OŠ Selca. Predavanje o balkonskem rastlinju je bilo organizirano s strani vrtnarstva Stanonik. Po predavnju je potekala prodaja rastlinja in TD Selca je med svoje člane razdelil po dve sadiki bršljink. Udeležba je bila odlična.

OBČNI ZBOR

OBČNI ZBOR V soboto, 6.3. je bil ob 20h občni zbor TD SELCA. Občni zbor je bil v KULTURNEM DOMU (DVORANA). Po občnem zboru je bila zakuska za vse, ki ste nas počastili z vašo prisotnostjo!Fotografij žal ni!

POTOPISNO PREDAVNJE O AFRIKI

AFRIKA - PREDAVANJE V soboto, 6.3. je bilo ob 19h potopisno predavnje o Afriki, tamkajšnji kulturi in krajih, ki so za marsikoga od nas dosegljivi le na tak način. Vsi ste bili lepo vabljeni na predavanje, ki ga je za vas organiziralo TD SELCA. Vstopnine ni bilo! Predavnje le bilo v dvorani Kulturnega doma v Selcih. Predavnje je bilo lepo obiskano, žal fotografij ni!

MAŠKARADA

v Selcih. Nedelja 14.2.2010. Zbor je bil na vasi pred gasilskim domom ob 14h. V pustnem sprevodu smo odšli po vasi pred OŠ Selca, kjer smo vse otroške maske nagradili! Na pustovanje je prišlo 143 mask, ki so se ob dobri ponudbi TD Selca in ob močni podpori naših sponzorjev lepo zabavali. Sponzorji letošnje maškarade TD Selca so bili: Alpmetal, Alples, Domel, občina Železniki, Lotrič , Športno društvo slepih in slabovidnih, Cvetje in darila Klavdija, Vision vezenje, Gorenjska banka, vrtnarstvo Stanonik, Javni zavod Ratitovec, LTO Blegoš, gostišče Zalogar, gasilsko društvo Selca, Lušina, brunarica Dražgoše, picerija grapa, medeni kruhki Cirila Šmid, gostilna pri Štihlnu, gostilna Trnje, ŠD Selca - rovn, Smučarski center Rudno, vaščani Topolj, Tomažin iz Bukovščice, frizerstvo Majda iz Selc, frizerstvo Mateja Gartner, Sinergija in MiraMar. Hvala vsem, da ste prišli in slike si lahko ogledate na naslednji povezavi!... Kul

PREDAVANJE SANJE ROZMAN

Skupaj s preostalimi društvi v Selcih smo organizirali predavanje Dr. Sanje Rozman, na temo zasvojenosti! Predavanja z naslovom Zasvojenosti vseh vrst današnjega časa se je udeležilo nekaj čez 30 ljudi, tako da se vsem, ki ste nas počastili z vašim obiskom ter s tem rešujete oz nagrajujete naše delo, lepo zahvaljujemo. Predavanje je bilo organizirano v OŠ Selca, dne 2.2.2010 ob 18h zvečer. ..Zapečaten

BAKLADA

1.1.2010 Tradicionalna baklada ob 18h. Bakle dobite na vasi, v Selcih pred pošto in v dolenji vasi pred barom. (Iz Selc in Dolenje vasi se bomo napotili do Podbabnika ob vznožje smučarske skakalnice, kjer nas bo pričakalo toplo okrepčilo v obliki kuhanega vina in lep ognjemet!) Vsi lepo vabljeni! Pridite kljub slabemu vremenu v velikem številu, da si bomo lahko voščili srečno in zdravo novo leto!

(Selčani bomo tokrat imeli eno malenkost dalj, ker bomo morali iti preko goliškega mosta na ledino! Dolenje vaščani nas bodo tokrat morali malo počakati. Hvala za razumevanje. Prireditev bo izpeljana ne glede na vreme!!) Slike si lahko ogledate v nači galeriji. Zapečaten


2009  

MIKLAVŽEV POHOD

Dobili smo se v soboto 5.12.2009 ob 9:00 uri na športnem parku ROVN v Selcih (4 km. pred Železniki), od koder smo se po lovski meji odpravili na 955m visok Sv. Miklavž. Za malico (čaj, sadjevec, domač kruh in zaseka) med potjo smo poskrbeli, ob konci pohoda pa so si udeleženci lahko privoščili še odlično Joto in pijačo po zelo ugodni ceni!. Imeli smo tudi možnost odtisniti štempiljko TD SELCA z motivom Sv. Miklavža!

PRIJAVNINE NI BILO!

Glede na okroglo mizo, ki smo jo z ostalimi selškimi društvi pripravili v tem tednu, smo pričakovali nekoliko številčnejšo udeležbo, predvsem s strani domačinov in družin. Toda žal tako je! Vreme nam je služilo, kar je za pohodnike najpomembnejše! Slike si lahko ogledate v nači galeriji. Kul

Kot zanimivost lahko pridodamo še, da je bil Miklavžev pohod 2009 izbran kot dogodek tedna na Škofjeloškem, kar si štejemo v posebno čast, saj smo imeli hudo konkurenco, kot na primer otvoritev nove mestne brvi v Škofji Loki, in tako dalje. Posnetek si lahko poslušate na tejle povezavi: Jezik ven

OKROGLA MIZA

V Selcih smo 3. 12. 2009 s preostalimi društvi iz Selc organizirali okroglo mizo v zvezi s problematiko drog v našem kraju. Vsi ugotavljamo da so droge med nami vedno bolj prisotne. Potrebno je najti način, kako bomo vpliv drog zmanjšali in jih počasi tudi z raznovrstnimi aktivnostmi tudi premagali. Okrogla miza, ki je prva dejavnost v boju z drogami je bila dobro obiskana, kar nas veseli. Tako povabljenim gostom, kot tudi vsem obiskovalcem hvala za vaš prispevek k pogovoru ta večer.

" ODSOTNOST SVETLOBE JE, TAKO KOT JE ZLO ODSOTNOST DOBROTE. ZATO NAREDIMO VSI NEKAJ DOBREGA"

IZLET TD SELCA

IZLET TD SELCA je bil v soboto 3. 10. 2009, odhod z avtobusne postaje Selca ob 7h, z avtobusne postaje Dolenja vas pa nekaj kasneje. Cena izleta za člane TD Selca 35 € za ostale udeležence 40 € (možna je bila včlanitev tudi na avtobusu) Število mest je bilo omejeno, zato so udeleženci rezervirali čim prej. Na izlet prinesite obilo dobre volje, za pijačo in sendviče je bilo dobro poskrbljeno. Izlet je bil zanimiv in dobro ter strokovno voden s strani Alpeturjeve agencije. Hvala in se priporočamo. Slike si lahko ogledate v nači galeriji. Smeh

SELO, SELA, SELE

Selo Sela sele; SrečanjeSelanov ; tudil Selčani gremo na prireditev s TD Selca. Odhod na prireditev je z organiziranim prevozom 27. junija 2009 ob 8.00! Zbor je na avtobusni postaji v Selcih! 27.6. 2009 ob 10h na prireditvenem prostoru v Selah pri Dobovi! Odhod ob 8.00 iz avtobusne postaje v Selcih!

Okviren program:

KOSEC VABI

Zaradi slabega vremena je bila prireditev žal odpovedana. Prireditev smo imeli namen izpeljati nekoliko drugače, kot ste jo bili vajeni doslej. Pustimo se presenetiti prihodnje leto. Vabljeni!

Letos smo poiskušali oživiti nam vsem znani dogodek KOSEC VABI v obliki etnografske prireditve TD Selca. V času piknika bomo izvajali več etno prikazov košnje trave in veliko zabavnih starodavnih iger. Organiziran bo 7. 6. 2009.


Kosec Vabi bo izpeljan na pinikih prostorih športnega parka Rovn, kjer bo potekala tudi osrednja prireditev, prikaza košnje, petih koscev. Vsi ki bi želeli prisostvovati tem dogodku oz. sami košnji vas vljudno vabimo da se povežete z nami in pridete na prireditev. Skušali se bomo zabavati z vami in to z ansamblom Bajtarji. Torej pridite za ples, zabavo, pijačo in jedačo bo poskrbljeno! Vabimo vas na prireditev TD Selca!

Okviren program

12.00 - prihod

12.30 - prva runda z Bajtarji

13.00 -kosilo

13.15 - pozdrav s starni TD selca in predstavitev programa

14.10 - bajtarji

14.40 - kosci na delu

15.00 - prikaz selške šrange

15.30 - bajtarji in različne starodavne igre (balinčkanje s kamenji, binganje, pletenje kit, pajsanje hloda, ocenjevanje dolžine hloda. Vse igre bodo nagrajene z praktičnimi nagradami!

18.00 - razglasitev rezultatov in zabava z glasbo naprej

GREMO GOR

Osmi pohod v akciji Pohod je bil organiziran v skupini in sicer je bil start ob 10.30 v Selcih izpred kulturnega doma v Selcih! Pohod smo vodili člani izvršnega odbora TD. Pohod je namenjen prav vsem pohodnikom, družinam in vsem, ki se radi družite z nami. Ob prijetnem vzdušju ter zvokih pristne slovenske harmonike vas vabimo z nami GOR. Za vse, ki so tudi v tem sklopu osvojili vse 4 vrhove smo pripravili majice v znak zahvale vaše zvestobe k naši akciji. Pohodda se je udeležilo 96 pohodnikov kar si štejemo v čast in se vam zahvaljujemo za vašo prisotnost ;

Organiziran je bil tudi pohod Gor pa dol, ki zajema vse štiri vrhove (Sv. Križ, Sv. Miklavž, Sv. Mohor in nazadnje prihod na Sv. Jedrt). Izhodišče pohoda je 24.5.09 ob 6.00 na Sv Jedrti nad Lajšam, kjer je tudi cilj. Vabljeni bolje pripravljeni pohodniki. Pohod je vodil predsednik TD Tomaž Habjan. pohoda se je udeležilo 6 pohodnikov in ga v celoti lahko opišemo kot uspešno izpeljanega.

Tabela pohodnikov gremo gor in gor pa dol

Slike si lahko ogledate v naši galeriji ali s klikom na tegale navihanca Presenečen

OGLARSKA POT

Organizirana je bila v nedeljo 26.4.2009. Odhod je bil ob 9h izpred hiše Vojka Vebra v Ševljah. Oglarji, ki so tudi člani TD Selca, so se za vse obiskovalce lepo potrudili in jim prikazali kako se pride do oglja. Le to pa si lahko v sliki in besedi ogledate tudi v naši galeriji slik ali s klikom na smeška! Kul Pohod je lepo uspel bilo je čez 140 udeležencev! Slike si lahko ogledate s klikom na smeška. Jezik ven

RAZDELITEV BALKONSKEGA CVETJA

22. 4 .2009,sreda, ob 16:30 uri v OŠ Selca. Predavanje o rastlinju je bilo zaradi bolezni žal odpovedano. Tako da se je razdelilo le balkonsko cvetje. Udeležba je bila odlična.

FOLKLORNI VEČER

4. 4. 2009, sobota - Folklorni večerje popolnoma uspel. Obisk je bil nadvse zadovoljiv, kakor tudi program, nastopajoče skupine in organizacija. Več boste lahko prebrali v poročilu organizatorke Sonje Čenčič vokencu Selške folklore.

Slike pa si lahko ogledate s klikom na smeškota! Nasmeh

REDNI LETNI OBČNI ZBOR TD SELCA

Občni zbor, je bil dobro pripravljen , udeležiulo se ga je približno 67 članov. Predavanje o popotovanju po Novi Zelandiji je bilo zelo zanimivo, kakor tudi predsednikovo in ostala poročila. Člani TD Selca so se potrudili in nazorno prikazali njihovo delo in interes za ustvarjanje dogajanja v vaseh KS Selca!

Gregor Habjan

Slikice si lahko ogledate s klikom na smeškota Nedolžen

PODELITEV PRIZNANJ ZA NAJBOLJE UREJENO BALKONSKO CVETJE

Tudi v letošnjem letu je TD Selca pripravilo natečaj za najlepše urejen ... Letos smo ocenjevali balkonsko cvetje na območju TD Selca.

Najlepše urejeno cvetje so to leto imeli pri Lukc (Blaž mlajši) v Lajšah! Ostala tri mesta pa so bila po prejetih točkah zelo skupaj in sicer drugo mesto v Dolenjo vas pri Jožetu R., tretje mesto ponovno v Lajše k Štihlnu in četrto mesto v Selca k Strnadovim.

Vsi smo bili sklepčni, da imamo na splošno v selškem okraju vsi zelo lepo urejeno cvetje na balkonih in oknih. Cvetje je bogato in zelo različno od hiše do hiše. Večina od nas si z rožicami okrasi tudi vrtove oz. kakšne okrasne predmete v vrtu!

Gregor Habjan

slikice si lahko ogledate s klikom na smeškota Nedolžen

MAŠKARADA

Letošnjega pusta smo s TD SELCA ponovno rajali na igrišču pred OŠ Selca v nedeljo 22.2.2009. Tokrat je bil ponovno z nami naš racman, ki bo bržkone postal glavni lik maškarad v Selcih. Racman je zabavljak, kot ni vsak, zato se ga držimo da se z njim poveselimo. Otroci ga imajo radi in so se z njim hitro spoprijateljili. Obiskovalcev je bilo veliko in so prav vsi pozitivno presenetili z kvalitetnimi maskami. Prav vse maske so bile lepe in skrbno pripravljene, kar kaže dober odnos do PUSTA HRUSTA!Vseh mask je bilo okoli 140. Letos je zmagala maska čebelarja!

Vsem maskam smo podelili nagrade do katerih so nam pomagali naši naslednji sponzorji: Občina Železniki, Javni zavod Ratitovec, Štefanova klet, Nova ljubljanska banka, trgovina Tuš, trgovina Tekstil Pr štefan, Športno društvo slepih in slabovidnih, Smučišče rudno, Pohleven Cirila s.p, Frizerstvo Mateja Gartner, Frizerstvo Metka Hafner, Domel, MiraMar, TC Soriška planina, Alples, Gostišče Macesen, ŠD Selca, Alples, Alpmetal in TD Selca!

Hvala vsem staršem, ki so pripeljali otroke k nam v goste! Lepo se je bilo družiti z vami in vas vabimo na vse ostale naše prireditve ter prihodnje leto na maškarado!

Gregor Habjan

slikice si lahko ogledate s klikom na smeškota Jezik ven

BAKLADA

1.1.2009 Tradicionalna baklada ob 18h. Bakle dobite na vasi, v Selcih pred pošto in v dolenji vasi pred klubom. (Iz Selc in Dolenje vasi se bomo napotili do Podbabnika, kjer nas bo pričakalo toplo okrepčilo v obliki kuhanega vina in lep ognjemet!) Vsi lepo vabljeni! Pridite v velikem številu, da si bomo lahko voščili srečno in zdravo novo leto!

Baklada je lepo uspela, člani TD Selca smo vam za številčno udeležbo hvaležni in se bomo v prihodnje na našh akcijah skušali prav tako potruditi, da vam bodo le te všeč in se jim boste radi prisostvovali!.

Slikice si oglejte v Galeriji ali s klikom na smeška ... Foot in mouth

Oglejte si pripravo bakel za letošnjo Baklado z dvoklikom na smeškota... Pomežik


2008

 

MIKLAVŽEV POHOD

Miklavžev pohod bo organiziran iz športnega parka Rovn v nedeljo 7.12. 2008 ob 9.00 zjutraj. Vsi ste lepo vabljeni na zdaj že tradicionalni pohod, ki ima traso iz Selc na Sv. miklavž,nato se napotimo do kapelce v zg. Golici, kjer bo čaj in malenkosten prigrizek, nato proti Dolenji vasi in od tam nazaj proti Selcem, kjer nas čaka topla enolončnica za katero bo potrebno prispevati 5 eur. Upamo, da vam bo čas dopuščal in se boste naše prireditve udeležili v velikem številu, kot smo bili tega vajeni do sedaj. Vabljeni! (Info: 031 378 751 ; Tomaž Habjan)

slikice si lahko ogledate s klikom na smeškota Smeh

 

IZLET TD SELCA

VSAKOLETNI IZLET TD SELCA PO ŠTAJARSKEM: OGLEDALI SI BOMO TERMOELEKTRARNO ŠOŠTANJ, VELENJSKI RUDNIK - MUZEJ PREMOGOVNIŠTVA, MOZIRSKI GAJ, GORNJI GRAD. ODHODJE BIL V SOBOTO 4. 10. 2008 V JUTRANJIH URAH OB 7.00 IZ SELC OZ. DOLENJE VASI. (NA IZLET STE SE LAHKO PRIJAVILI PRI SONJI ČENČIČ 04 514 75 04 IN PRI VESNI ČEMAŽAR 04 510 01 29) KJER LAHKO NAROČITE TUDI SLIKE IZ IZLETA. SLIKE LAHKO NAROČITE TUDI NA E MAIL TD SELCA, OB NAROČILU PROSIM ZA NAVEDBO CELOTNEGA IMENA SLIKE. Vsakoletni Izlet TD SELCA 4.10.2008 JE ZELO LEPO USPEL!. OGLEDI SO BILI USPEŠNI IN UDELEŽENCEM BI SE ZAHVALILI ZA PRIJETNO DRUŽBO. FOTOGRAFIJE SI LAHKO OGLEDATE V GALERIJI SLIK IN JIH PREKO E-MAILA TD SELCA LAHKO TUDI NAROČITE S TOČNIMI NASLOVI KI JIH NAJDETE POD FOTOGRAFIJAMI! SE VIDIMO NA NAŠI NASLEDNJI AKCIJI!

 

POHOD GREMO GOR NA Sv.KRIŽ

14. 9 .2008 Gremo gor na Sv. Križ . Odhod ob 10.30 iz Selc na vasi - pod vodstvom TD Selca. To leto se bo na isti dan izvedel tudi pohod GOR PA DOL v okviru akcije gremo gor. To pomeni da bomo pod vostvom pohodnikov TD Selca obiskali vse 4 vrhove, ki so vključeni v akcijo greno gor, predenj dosežemo cilj. Odhod iz ŠPORTNEGA PARKA ROVN ob 6.00! Vsi lepo vabljeni!

Tabelo pohodnikov GREMO GOR si lahko ogledate tukaj: Kul

Slike si lahko ogledate tukaj (klik na smeškota) Presenečen:

 

SELO - SELE - SELA ; (SELCA)

TD Selca bo letos organiziralo odhod z avtobusom na 12. srečanje Sel (Selo-Sela-Sele). Prireditev je družabno zabavne narave in bo potekala cel dan. Ne samo, da nam bodo igrali Veseli Begunjčani in bo prireditev vodil Konrad Pižorn - Kondi, tam bodo nastopili tudi člani folklorne skupine TD Selca. Prireditev se bo odvijala 28.6.2008 v Selu pri Žirovnici - več o sami prireditvi izveste na (www.sela.si).

Prijavite se pri Sonji Čenčič na tel: 040 314 119, Prijavnina je 5 eur (majica TD Selca, avtobus in vstopnina), Pri TD selca boste lahko kupili tudi organizatorjeve bone za kosilo (6 eur). Odhod z avtobusom je ob 8.30 iz Selc! PRIJAVE DO 17.6.2008 - pohitite!

slikice si lahko ogledate s klikom na smeškota Pomežik

 

OČIŠČEVALNA AKCIJA

26. 4 .2008 Očiščevalna akcija ob 9.00 se dobimo SE NA VASI PRED GASILSKIM DOMOM. Naj vas pride čim več, ker nam bo na pomoč priskočila tudi slovenska vojska!

 

OGLARSKA POT

V Nedeljo, 27.4.08 ob 9 uri bo začetek pohoda po oglarski poti na Sv. Mohor. Začetek pohoda je v Ševljah v Selški dolini (10 km od Škofje Loke). Najprej si bomo ogledali čebelnjak in okrasne rastline, nato se bomo odpravili do slikarja, ki nam bo razkazal svoje slike. Na poti proti Mohorju bomo podrobno spoznali "kuhanje" oglja. Videli bomo več kop v različnih fazah. Na vrhu Sv. Mohorja nam bodo razkazali še cerkvico. Pohod je nezahteven, hoje je za dobre 3 ure. Na pohodu bo ves čas na voljo okrepčilo ter domače dobrote, tako da žejni in lačni ne boste. Prijavnine NI.

Vabi vas društvo oglarjev in TD Selca

slikice si lahko ogledate s klikom na smeškota Foot in mouth

 

UREJANJE POTI NA MIKLAVŽA

12. 4 .2008 Urejanje pohodniške poti na Sv. MIklavž iz smeri Rovn. Pot bomo urejali že v dopoldnskem času pričetek ob 9.00. Akcijo bomo zaključili z druženjem ob okrepčilu. Vsi ćlani lepo vabljeni na našo akcijo - s seboj prosim prinesite delovno orodje! Akcijo smo preusmerili v očiščevalno akcijo potoka Sevnica od GD naprej. Ob 9.00 se dobimo pred gasilskim domom. LP in vabljeni!

PREDAVANJE O ZELIŠČIH

Gospa Miša Pušenjak s strani revija Gaia nam je pripravila nadvse uporabno predavanje o KORISTNOSTI KOMBINIRANJA ZELIŠČ IN VRTNIN V VRTU! Po predavanju je TD Selca podarilo vsem svojim članom 2 sadiki bršljink VRTNARSTVA ZAKOBILJEK. Seveda je bil možen tudi nakup vsega drugega balkonskega cvetja, kar so nekateri tudi izkoristili. Gregor Habjan

slikice si lahko ogledate s klikom na smeškota Nedolžen

 

REDNI LETNI OBČNI ZBOR TD SELCA

Občni zbor, je bil dobro pripravljen , udeležiulo se ga je približno 40 članov. Predavanje o popotovanju po Iranu je bilo zelo zanimivo, kakor tudi predsednikovo in ostala poročila. Člani TD Selca so se potrudili in nazorno prikazali njihovo delo in interes za ustvarjanje dogajanja v vaseh KS Selca!

Gregor Habjan

slikice si lahko ogledate s klikom na smeškota Nedolžen

 

PODELITEV PRIZNANJ ZA NAJBOLJE UREJENE ČEBELNJAKE

Tudi v letošnjem letu je TD Selca pripravilo natečaj za najlepše urejen ... Letos smo ocenjevali čebelnjake v območju TD Selca.

Najlepše urejen čebelnjak je bil izbran v vasi Dolenja vas in si ga lahko ogledate pred Španovo domačijo na ovinku!

Drugega in četrtega lahko vidite v Zabrekvah, tretje ocenjenega pa v Selcih.

Gregor Habjan

slikice si lahko ogledate s klikom na smeškota Nedolžen

 

MAŠKARADA

Letošnjega pusta smo s TD SELCA ponovno rajali na igrišču pred OŠ Selca v nedeljo 3.2.2008. Tokrat je bila z nami klovnesa Eva Maurer Škofic, ki je dodatno popestrila otrokom dan s svojo energijo. Obiskovalcev je bilo kljub slabemu vremenu veliko in so prav vsi pozitivno presenetili z kvalitetnimi maskami. Prav vse maske so bile lepe in skrbno pripravljene, kar kaže dober odnos do PUSTA HRUSTA!

Večini mask smo podelili nagrade do katerih so nam pomagali naši naslednji sponzorji: Občina Železniki, Javni zavod Ratitovec, Štefanova klet, Nova ljubljanska banka, trgovina Tuš, trgovina Tekstil Pr štefan, Športno društvo slepih in slabovidnih, Smučišče rudno, Pohleven Cirila s.p, Frizerstvo Mateja Gartner, Frizerstvo Metka Hafner, Domel, MiraMar, TC Soriška planina, Alples, Gostišče Macesen, ŠD Selca, Alples, Alpmetal in TD Selca!

Hvala vsem staršem, ki so pripeljali otroke k nam v goste! Lepo se je bilo družiti z vami in vas vabimo na vse ostale naše prireditve ter prihodnje leto na maškarado!

Gregor Habjan

slikice si lahko ogledate s klikom na smeškota Nedolžen

 

BAKLADA

Prvi dan v letu 2008 smo ponovno popestrili z večerno baklado v organizaciji TD Selca. Tako v Selcih, kot Dolenji vasi smo se zbrali ob 18h v centru vasi, kjer je TD Selca razdelilo bakle med vse zbrane. Vsak od udeležencev je nato prižgal svojo baklo in se skupaj s skupino podal na približno 1500 m dolgo pot pod Babnik, ki je nekako sredina poti med Selci in Dolenjo vasjo. S pomočjo bakel smo si tako osvetlili pot do cilja, kjer nas je čakal prijeten ogenjček, kjer smo se lahko pogreli, kajti mraz je pritiskal s kar -7C. Na stojnici pa smo premagovali mraz z vročim čajem, kuhanim vinom in enim šilcem za zdravje. Letošnja baklada se lahko pohvali z največjo udeležbo od leta 2005, ko je bila organizirana prva. Na baklado so prišli krajani Selc, Dolenje vasi, Kališ, Železnikov, Luše, …

Lepo se je bilo družiti z vami in vam voščiti srečno, zdravo in prijetno 2008. Vsem hvala lepa za udeležbo in toplo povabljeni na vse preostale naše aktivnosti in seveda na Baklado 1.1.2009!

Gregor Habjan

slikice si lahko ogledate s klikom na smeškota Pomežik


2007

 

MIKLAVŽEV POHOD

Poročilo o Miklavževem pohodu 2007 Zbralo se nas je cca. 46 pohodnikov. Vreme je bilo lepo, česar smo bili zelo veseli. Pohodniki so odlično premagali vse vzpone, zato jih z veseljem povabimo še prihodnje leto, ko se spet srečamo pri nas.Sodelovali: Tomaž, Marko, Toni, Anita, Vesna, Mira in Boštjan

Hvala vsem
Predsednik TD Selca; Tomaž Habjan
slikice si lahko ogledate v naši galeriji Nasmeh

Zaželjeni in objavljeni bodo vsi komentarji soudeležencev na pohodu. Prosim če jih pošljete kar preko našeg ae mail naslova: tdselca@gmail.com

 

VSAKOLETNI IZLET TD SELCA

Izlet v Trbiž, na Višarje in Minimundus, je bil uspešno izpeljan. Žal nas je na poti oviral dež, toda kljub temu, smo veseli, da so se izleta udeležili naši zvesti člani TD Selca. Hvala vsem in se priporočamo tudi v prihodnje.

slikice si lahko ogledate v naši galeriji Kul

Predsednik TD SELCA: Tomaž Habjan


2006

 

MAŠKARADA

TRADICIONALNA MAŠKARADA V SELCIH 150 pustnih mask je ponovno prepričalo TD Selca, da je tovrstna prireditev v Selcih med ljudmi zelo priljubljena.

 

V nedeljo se je ob 14. uri pred OŠ v Selcih zbrala lepa množica staršev, ki so prišli s svojimi otroki na pustno rajanje »maškarado«, ki se v Selcih prireja že vrsto let. Pred leti se je pustno rajanje dogajalo na pustno nedeljo in torek v centru vasi. Našemili so se predvsem starejši, uprizarjali so bolj ali manj znane človeške in živalske like, vsekakor pa so se nekatere ideje pustnih šem porajale tudi v zvezi z aktualnimi temami. Dandanes so pustni liki povsem identični, vzeti iz trenutnih aktualnih tematik in vsem nam znanih mitoloških, pravljičnih in risanih likov.

TD Selca je poskrbelo za prijetno vzdušje z dobro glasbo, toplo pijačo, pustnimi krofi in pa bogato nabirko nagrad. K prijetnem vzdušju sta priskočila na pomoč znana lika iz risanke A JE TO, ki sta preko skečev odpeljala prireditev do konca. Nagrade so se ob koncu razdelile predvsem med otroške maske, ker smo v TD mnenja, da se domiselnost in trud otrok mora nagraditi. Hkrati smo sedem najboljših otroških mask in dve najboljši odrasli maski nagradili izven naključnega žrebanja. Nagrade so prispevali sponzorji: Alples, Domel, d.d., Indramat, d.o.o., Smučarski center Rudno, Smučišče Soriška planina, Tuš, ŠD Selca, MiraMar, Frizerstvo Mateja Gartner, ŠD slepih in slabovidnih, Frizerstvo Metka Hafner, Gostilna pr Zalogar, Gostilna pr Štihln, Okrepčevalnica Štefanova klet, Gostilna Macesen in Zavod za šport iz Železnikov.

Člani TD so seznanili udeležence o njihovih prihodnjih večjih akcijah, kot so: GREMO GOR, KOSEC VABI in BAKLADO.

slikice si lahko ogledate v naši galeriji Jezik ven

Gregor Habjan

 


2005


2004


2003


2002


2001


2000