TD Selca

Bučke


RECEPTI ZA PRIPRAVO BUČK

 

Dušene bučke s papriko

hitro pripravljena predjed ali priloga

 

Sestavine

1 srednje velika zelena bučka - cuketa
1 velika rdeča paprika
3 listi bazilike
1 strok česna ali ščep česna v prahu
sol
1 žlica olivnega olja

po želji parmezan za posipanje*

za hladno različico še 10 dag feta sira in črne olive**

Postopek

Papriko operemo, očistimo in zrežemo na 1 cm široke trakove.
V ponvi segrejemo olje in papriko na manjšem ognju dušimo 10 minut, da se zmehča. Dodatne tekočine ni potrebno dodajati, ker bo paprika sama izpustila vodo.
Bučko narežemo na tanke kolobarčke, ki jih stresemo k papriki. Posolimo in začinimo z nasekljano svežo baziliko in česnom ter pokrito dušimo še slabih 5 minut, da se še bučke zmehčajo.

*če postrežemo toplo, po želji potresemo z naribanim parmezanom.

**če pustimo, da se jed ohladi, jo tik pred serviranjem zmešamo s kockicami fete ter olivami.

 

 Bučke v omaki

 

Sestavine

1 večja jedilna buča
1 paradižnik
1 čebula
1 dl razredčenega kisa
sol
kumina
olivno olje
1 jž moke (ni obvezno)
1 jž peteršilja

Postopek

Bučo olupimo in naribamo na repo. Posolimo, dodamo kumino, okisamo in pustimo stati pol ure. Na olje damo narezano čebulo, jo posolimo in pražimo le toliko, da upade. Dodamo na manjše koščke narezan, predhodno blanširan paradižnik in ga nekaj minut dušimo. Dodamo ožete bučke in dušimo do mehkega. Po potrebi zalivamo, lahko dodamo še žlico moke. Dušimo še kakih 10 minut, nazadnje potresemo s sesekljanim peteršiljem.
S pire krompirjem je okusen obrok. Lahko mu dodamo tudi kos mesa.

  

Bučke in šampinjoni s perutnino

 

Sestavine

500 g perutnine
2 bučki (cca. 500 g)
500 g svežih šampinjonov
1 čebula
sol, poper (po želji)
olivno olje
(kisla smetana)

Postopek

Na olivnem olju prepražimo čebulo ter dodamo na koščke narezano perutnino. Začinimo ter nekaj časa dušimo, nato dodamo narezane gobe in bučke in pustimo 10 - 15 minut, da se dokončno pokuha.
Če jed kombiniramo s testeninami, dodamo 1 ali 2 žlički kisle smetane.

 

Polnjene bučke


Sestavine

2 večji bučki
žlica parmezana
žlica nasekljanega peteršilja
ščepec bazilike
mala čebula
3 stroki česna
sol
žlica kisle smetane
1 narezan paradižnik
sir

Postopek

Bučke prerežemo na pol in jih izdolbemo. Malce posolimo in potresemo s suhim česnom.
Maso drobno nasekljamo.
Zrežemo manjšo čebulo in jo s sesekljanim česnom prepražimo na olivnem olju. Dodamo sesekljan paradižnik in še malo prepražimo. Dodamo zrezano maso, začimbe in ohladimo. Ohlajeni masi dodamo parmezan in kislo smetano.
Nadevamo bučke in damo na pomaščen pekač. Pečemo
cca 25 minut pri 180 stopinjah, potresemo z naribanim sirom in pečemo še cca 5 minut, da se sir zapeče.

 

Polnjene bučke

lahke polnjene bučke za poletne dni

 

Sestavine

2 večji bučki (1 bučka na osebo)
15 dag Poli salame
15 dag sira, ki se lepo topi
2 žlici kisle smetane
1 jajce
sol, poper

Postopek

1. Buče po dolgem razpolovimo. Z žličko izdolbemo sredico. Vsako polovičko posolimo in zložimo na pekač. Postavimo v ogreto pečico na 200 stopinj in jih pečemo 10 minut.

2. Medtem pripravimo maso, s katero bomo napolnili bučke. Sredico bučk, ki smo jo izdolbli, narežemo na koščke. Na koščke narežemo tudi salamo in sir. Te sestavine zmešamo skupaj, dodamo kislo smetano, jajce in začimbe. Premešamo vse sestavine.

3. Bučke vzamemo iz pečice in jih napolnimo z maso.

4. Bučke postavimo nazaj v pečico še za cca. 20 minut, oz. tako dolgo, da po vrhu lepo porumenijo.

 

Poletne bučke

hitro pripravljena dobrota iz pečice

Sestavine

2 srednje veliki bučki
1,5 dl paradižnikove omake
1 svež paradižnik
2 stroka česna
nekaj listov bazilike
prgišče grobo naribane mozzarele
pest ribanega parmezana (50 g)
olivno olje
sol

Postopek

1. Bučki operemo, po dolgem narežemo na pol cm debele rezine in jih naložimo v pekač, ki smo ga na tanko premazali z olivnim oljem. Posolimo, pokapljamo z olivnim oljem in pečemo pribl. 10 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj, da se bučke zmehčajo in rahlo zapečejo.

2. V paradižnikovo omako vmešamo strt ali drobno sesekljan česen in rahlo posolimo.
Svež paradižnik zrežemo na zelo tanke rezine, liste bazilike pa na rezance.

3. Pekač z bučkami vzamemo iz pečice, temperaturo povišamo na 200 stopinj.
Bučke obložimo s paradižnikovo omako, rezinami pradižnika in potresemo z baziliko.

4. Na koncu potresemo še z obema vrstama sira ter v pečici pečemo še par minut, da se sir lepo stopi in zlato zapeče.

 

Polnjene bučke

 

Sestavine

mala čebula
25 dag mletega mesa
pelati
sol
poper
2 bučki
sir
sladka smetana

Postopek

Najprej prepražimo čebulo in nato dodamo mleto meso. Meso popečemo, dodamo pelate, sol in poper. Ko je meso pečeno ga vzamemo iz ponve. Med tem olupimo bučke, jih prerežemo na polovice in odstranimo sredico. Nato v istem soku, kjer se je peklo meso, popečemo bučke. Naložimo jih v pekač in napolnimo z nadevom. Po vrhu naribamo sir ali mozzarelo v kosih in prelijemo s sladko smetano ter damo v pečico, da se lepo zapeče.

 

Bučke polnjene z mesom

bučke polnjene z mesom in sirom

Sestavine

4 manjše bučke
25 dag mletega mesa
15 dag sira
1 jajce
1 žlička paradižnikove mezge
1 čebula
2 stroka česna
1 žlica olja
sol, poper
sladka mleta paprika
1 žlica margarine

Postopek

Bučke najprej dobro operemo, jih prerežemo na polovico, sredico izdolbemo z majhno žličko, posolimo in jih obrnemo tako, da gleda izdolbena stran dol (da izteka voda, ki jo bučka izpusti). Približno 1/3 izdolbenega bučkinega mesa sesekljamo, ker ga bomo kasneje dodali mesu, s katerim bomo napolnili bučke.

Na olju prepražimo čebulo. Ko začne čebula rumeneti, damo v kozico mleto meso, ki mu dodamo ščepec soli, popra, sladke mlete paprike ter čajno žličko paradižnikove mezge. Izpareti mora vsa tekočina in ko je meso gotovo, ga odstavimo z ognja ter počakamo, da se ohladi. V ohlajeno meso damo 1/2 naribanega sira, sesekljan česen, sesekljano meso bučk in 1 jajce.

Vzamemo izdolbene bučke in jih napolnimo z maso. V pekač damo peki papir, ki ga namažemo z margarino. V pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 200 stopinj damo bučke, ki jih pečemo približno 20 minut. Vzamemo jih ven, nanje položimo še 1/2 na rezine narezanega sira in pečemo še 5 minut, da se sir stopi.

 

Bučke polnjene z mletim mesom

bučke z mletim mesom v omaki iz pelatov

 

Sestavine

1 kg bučk
2 pločevinki pelatov (po 400 g)
5 žlic naribanega parmezana
bazilika
olivno olje
sol, poper

400 g mletega mesa
100 g parmezana
3 rumenjaki
1 žlica drobtin
2 žlici olivnega olja

Postopek

Mleto meso (jaz vzamem pol svinjine in pol puranjega stegna brez kosti in kože - je zelo sočno) damo v skledo ter primešamo rumenjake in drobtine. Prilijemo 2 žlici olivnega olja in naribamo v maso 100 g parmezana.
Bučke prerežemo po dolgem in previdno izdolbemo sredico, jo narežemo na majhne kocke in dodamo mesni masi. Če želimo bolj "mesnato" filo, ne damo zraven vso bučkino meso, temveč kake 2 tretjini. Vso maso dobro premešamo in začinimo s soljo in poprom.
Bučkine polovice napolnimo z maso. V pekač damo malo olivnega olja, vlijemo vanj pelate in jih z vilico malo stisnemo (večje kose). Če so pelati zelo vodeni, jih prej malo odcedimo. Tudi v primeru, če delamo s svežim paradižnikom, ga odcedimo, ker bučke med peko spustijo sok in je drugače vse skupaj preveč vodeno.
Pelatom dodamo svežo baziliko, solimo, popramo in polagamo nanje polnjene polovičke bučk, ki jih potresemo z grobo naribanimi petimi žlicami parmezana.
V prej ogreti pečici pečemo dobro uro na 180 stopinjah.

 

Musaka z bučami in mletim mesom

 

Sestavine

1 do 2 jedilni buči
500 g mletega mešanega mesa
1 čebula
2 jajci
200 g kisle smetane
1 dcl mleka
sol
olje

Postopek

Najprej olupimo buči in ju narežemo na kolobarje (0,5 cm)ter posolimo. Potem vzamemo ponev, vanjo vlijemo nekaj olja in na njem prepražimo sesekljano čebulo in mleto meso do mehkega. Začinimo. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Vzamemo ognjevarno posodo, jo namastimo in potresemo z drobtinami. Pripravimo zmes iz jajc, smetane, mleka in ščepca soli. V posodo najprej položimo plast buč in polovico mesa. Po tem polijemo polovico jajčne zmesi. Nato damo na to spet plast buč, mesa in na koncu spet plast buč. Po bučah polijemo še preostanek jajčne mešanice. Musako postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 30 minut oz. dokler musaka ne postane po vrhu lepo zapečena.

 

Bučke na zmenku

 

Sestavine

olivno olje
čebula
mlade, sveže bučke
šampinjoni
začimbe (sol, poper, curry, itd. po okusu)

Postopek

1. Na olivnem olju na hitro prepražimo drobno narezano čebulo.

2. Bučke narežemo (ne predrobno) in jih skupaj s čebulo dušimo cca. 5 minut. Dolijemo čisto malo vode (res malo, ker jo kasneje spustijo bučke), da se lepše dušijo.

3. Šampinjone narežemo na četrtine in jih dodamo k bučkam (ko so se te že 5 minut dušile). Začinimo (curry je zame pri tej jedi obvezen) in dušimo še cca. 5 minut. Ne dušimo predolgo, bučke morajo ostati čvrste.

 

Dušene bučke

bučke s peteršiljem, česnom in zrelim paradižnikom

 

Sestavine

3 kg bučk
2 zrela paradižnika
šopek peteršilja
7 strokov česna
2 kocki knorr
sol
poper
olivno olje

Postopek

Bučke temeljito operemo in jih narežemo na kocke. Nasekljamo peteršilj in česen. V posodi zavremo vodo in pridenemo cela paradižnika, ko zavre, odlijemo vodo ter olupimo paradižnika. Dodamo kocke, sol, poper.
Vse sestavine dušimo do mehkega.

 

 

Bučke s paradižnikom in sirom

pečene bučke s paradižnikom in sirom

Sestavine

srednje velika bučka
dva zrela paradižnika
sir
sol
olje za ponev
po želji lahko dodamo še sesekljan peteršilj in česen

Postopek

Bučko olupimo in jo zrežemo po dolžini. Nato jo posolimo in pustimo stati cca. 30 minut, "da spusti vodo." Nato olupimo še paradižnika in jima "izdolbemo" seme, ju posolimo in pustimo stati. Nato ponev naoljimo in van položimo bučke. Ko so pečene na eni strani, jim dodamo paradižnik, pokrijemo s pokrovko, da se nekaj časa duši. Plamen mora biti nizek, da se ne zažge. Ko so pečene še na drugi strani, nanje položimo paradižnik in sir. To spet pokrijemo za par minut, dokler se sir ne stopi.

 

 Bučke z jajci

Sestavine

1 bučka (cuketa)
2 stroka česna
2 do 3 jajca
sol, poper
malo olja

Postopek

Bučke narežemo na rezance, jih na hitro podušimo na olju in prilijemo malo vode, dodamo strt česen, solimo, popramo in vmešamo jajca. Mešamo, da jajca lepo zakrknejo.

Ocvrte bučke s sirom

Sestavine

400 g bučk
75 g moke
sol
poper
1 jajce
3 žlice vode
100 g parmezana
75 g drobtin
olje za cvrtje

Postopek

400 g bučk oplaknemo, obrišemo in obrežemo na koncih. Narežemo jih na pol centimetra debela kolesca. Solimo in popopramo. Rezine bučk z obeh strani povaljamo v moko. V globokem krožniku stepemo 1 jajce in 3 žlice vode. Na plitev krožnik naribamo parmezan in primešamo drobtine. Bučke povaljamo v jajce in nato v drobtine s parmezanom. Drobtine rahlo pritisnemo, da se bolje primejo. V ponvi razgrejemo olje. V njem ocvremo bučke. Odcedimo jih na plasti papirnatih brisač.

Njami bučke s sirom

 

Sestavine

1 kg bučk
25 dkg sira
5 jajc
5 žlic belega zdroba
2 žlici moke
sol
poper

Postopek

Bučke olupimo, naribamo ter ožmemo. Sir naribamo. Sir in jajca zmešamo, solimo in popramo ter dodamo k ožetim bučkam. Dodamo zdrob in moko ter vse skupaj premešamo. Pustimo, da počiva 1/2 ure. Pekač premažemo z oljem in posujemo z moko. Pečemo 45 minut na 200 stopinjah. Poljubno narežemo.

Popečene bučke

ozimnica, če imamo preveč buč

 

Sestavine

bučke
veliko olja
sol
česen

kozarci

Postopek

Bučke zrežemo na 3 milimetrske lističe in jih popečemo na olju, da porumenijo. Osušimo jih na prtičku in jih zložimo v kozarce, solimo, začinimo s strtim česnom in jih na koncu zalijemo z oljem. Neprodušno zapremo in hranimo na hladnem.