TD Selca

Kuhano vino



Kuhano vino  (recept)

Zima je tu in s tem dolgi večerni sprehodi po okrašenih mestnih ulicah ali pa polnočna sankanja. Zmrznjene prste raje pogrejemo na kozarcu polnem dišečega vina, kot na prevročem radiatorju. Opekline so možne povsod... 

0,75 l pol suhega kakovostnega belega vina
2,5 dl vode
dve zvrhani žlici medu
pomaranča
4 suhe fige
nageljnove žbice
cimetova palčka

Pomarančo dobro operemo in narežemo na kolobarje. Fige malo zarežemo in nalomimo cimetovo palčko.
Vodo, vino, sadje in začimbe damo v lonec in pokrito segrevamo do skorajšnjega vretja,  nato zmanjšamo ogenj in segrevamo na meji vrelišča še nekaj minut. Debelejše kozarce z zgornjim robom namočimo v sladkor, da dobijo lep, posladkan rob. V vsak kozarec damo 1 rezino pomaranče in figo, nato v loncu raztopimo med in vino prelijemo v čaše.

Pa po pameti. Kolikor je dobro, je tudi močno!